- Home
- Stirile zilei
- (06.11.2020, 22:15)
- Adina Petcu
Procesul electoral american, explicat de un român stabilit în SUA. Cum arată situaţia actuală, prin ochii lui Mircea Goia: despre fraudă, vot prin corespondenţă şi proteste
- Modalitatea de votare din SUA este diferită de cea cu care sunt obişnuiţi românii.
- Mircea Goia, antreprenor român stabilit în Arizona, înţelege ambele perspective: atât cea europeană, cât şi cea americană.
- El are încredere în sistemul american de votare şi spune că frauda e exclusă pentru că ar implica mult prea mulţi oameni.
- Anul acesta, Mircea Goia a votat personal, deşi îţi povesteşte că votul prin corespondenţă e extrem de popular în Statele Unite.
Urmărește
5924 afișări
FOTO: Instagram @mirceagoia
Sistemul de vot prin electori creează deseori confuzie în rândul celor care nu sunt la curent cu sistemul american, motiv pentru care mulţi nu înţeleg situaţia actuală din SUA. CITEŞTE AICI MAI MULT - Alegeri SUA 2020.
Mircea Goia, web developer, filmmaker şi antreprenor român stabilit în Phoenix, Arizona, înţelege ambele puncte de vedere. În aceste câteva zile de foc, în care toţi ochii au fost aţintiţi asupra Statelor Unite, a observat care sunt principalele nelămuriri ale oamenilor şi, pentru o mai bună informare, explică pe scurt procesul electoral american, la care a şi participat.
„De ce Biden e acum în frunte, cu o mică margine, în Pennsylvania şi Georgia - state câştigate de Trump în 2016 (Pennsylvania stat tradiţional democratic şi Georgia stat tradiţional republican) când în ziua alegerilor şi imediat după a fost în urmă?” se întreabă mulţi, iar Mircea Goia vine cu răspunsuri. Iată cum arată sistemul electoral din SUA şi evenimentele ultimelor zile, din punctul lui de vedere:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a fost inculpat de trădare. Yoon riscă închisoarea pe viață sau pedeapsa cu moartea
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Poliţia olandeză publică primele imagini cu hoţii artefactelor dacice de la Muzeul Drents
-
Ciolacu înfiinţează celulă de criză: Acest jaf trebuie soluţionat cu celeritate
„Ei bine, e din cauza voturilor prin corespondenţă, parte a sistemului de votare pe care România doar recent a implementat-o dar în care America are tradiţie şi experienţă.
Anul acesta, numărul total al votanţilor a depăşit orice record în ultima sută de ani. Adică participare masivă, având în vedere miza.
Ei bine, Trump a cerut alegătorilor lui să vină la vot în persoană, în ciuda Covidului. În acelaşi timp, a încercat să submineze credibilitatea poştei americane USPS, care e folosită pentru a aduna voturile prin corespondenţă. A încercat să submineze credibilitatea votului prin poştă în general, deşi acelaşi sistem a lucrat fără probleme şi în 2016, când el a fost ales. Şi nu numai atunci.
Biden şi-a îndemnat suporterii să voteze mai mult prin poştă, având în vedere Covidul sau să depună baloţii cu voturi în cutii special amenajate de state înainte de ziua de votare.
După ce ziua de votare s-a încheiat, primele numărate au fost voturile în persoană pentru că datele sunt imediat disponibile (în momentul când introduci balotul în maşina unde e înregistrat vezi dacă e acceptat şi votul tău a fost numerotat sau nu - eu am votat în persoană).
Asta i-a dat un avans lui Trump în multe state, chiar şi tradiţional democratice (când spun "tradiţional democratice" înseamnă că în general în statele alea 50%+1 din votanţi votează democrat...dar şi acolo o bună parte din numărul total de votanţi votează republican...şi viceversa, în statele republicane se găsesc destui votanţi democraţi - în Arizona, unde locuiesc, procentul ăsta e acum cam jumătate-jumătate).
Voturile prin corespondenţă, tradiţional, se număra la urmă. Manual. Având în vedere şi numărul record din acest an, procesul e încet. Şi având în vedere că o majoritate din aceste voturi sunt democrate, acum se vede de ce Biden a tăiat din avantajul iniţial al lui Trump iar în unele cazuri, cum e Pennsylvania şi Georgia, a luat chiar un mic avantaj. Voturile astea încă se numără.”
Despre situaţia din Arizona, Mircea Goia spune că nu există niciun temei pentru a acuza corectitudinea procesului de votare. Românul crede că „frauda” e doar un cuvânt folosit în interesul celor care simt că ar putea pierde.
„Un caz special e Arizona (stat tradiţional republican). Aici Trump, la voturile prin corespondenţă, a început să taie din avantajul iniţial al lui Biden (azi, după ce 92% din voturile totale au fost numărate, Biden mai are doar 1.4% avantaj). Cum se explică asta, pentru că, judecând după ce am spus mai sus, avantajul lui Biden ar trebui să se mărească? Ei bine, votanţii din Arizona (republicani şi democraţi) sunt obişnuiţi mai demult cu votul prin corespondenţă. Şi l-au utilizat destul de mult şi în trecut. În acelaşi timp, Arizona are o populaţie de bătrâni destul de numeroasă (e o destinaţie pentru cei care ies la pensie) iar această populaţie tinde să fie republicană mai mult. Covidul i-a speriat şi nu au ţinut cont de sfaturile lui Trump de a vota în persoană (ei fiind obişnuiţi cu votul prin corespondenţă). Aşa că au votat prin corespondenţă. Iar asta se vede acum la numărat.
Nu e de mirare că unii suporteri a lui Trump din Arizona s-au adunat aici, acum, în faţa centrului de numerotare strigând Număraţi toate voturile! în timp ce în alte state americane aceiaşi suporteri strigă Opriţi numărătoarea!.
Ştiu că deja circulă pe Internet diferite informaţii cum că s-ar face fraude masive în favoarea democraţilor. Aceste informaţii sunt bullshit. Bullshit răspândit de ăia care nu au votat în viaţa lor în America sau care habar nu au de proces (chiar dacă au votat). Sau ambele. Procesul ăsta nu poate fi aşa uşor fraudat! Ar trebui implicarea a numeroase persoane şi ştim cu toţii că unde sunt multe persoane secretul nu mai poate fi păstrat. E ca şi cum ai spune că NASA a falsificat aselenizarea (şi unii o spun), deşi la ea au lucrat 400,000 oameni.
Locurile unde se face numărătoarea sunt supravegheate de ambele partide, au oameni acolo. Acum recent văd că unele centre de votare fac şi streaming video pe net arătând în timp real cum se desfăşoară procesul (Arizona face asta acum), numai ca să mai taie din pretenţiile de fraudă.
După alegerile din 2016 s-au descoperit doar câteva cazuri clare de fraudă, implicând doar câteva buletine de vot (vreo 6 - adica 0.000002%). Frauda la voturi e diferită de înregistrările de votanţi. Se pot găsi, de exemplu, persoane moarte care încă sunt înregistrate ca votanţi (sistemele nu sunt actualizate în timp real). Dar nu înseamnă că persoanele alea moarte au votat sau că cineva votează în numele lor. Eu am fost în persoană să votez şi a trebuit să arăt cine sunt (şi sunt verificat) ca să mi se dea balotul pentru a vota. Poţi veni cu acte false care să se potrivească cu ceea ce e în baza de date cu votanţi, dacă vrei să fraudezi. Dar în 2016 au fost 1,8 milioane de persoane decedate care încă erau în bazele de date cu votanţi. Cum falsifici 1,8 milioane de acte false şi cum găseşti 1,8 milioane de oameni dornici de a se expune decoperirii faptului că vor face fraudă masivă?? Chiar dacă ar fi cineva din centrul de votare care ar utiliza datele celor morţi ca să voteze în numele lor, acel cineva nu lucrează singur acolo. Iar dacă un întreg centru de numărare/votare ar face genul ăsta de fraudă...aşa cum am zis, unde sunt mai multe persoane secretul nu poate fi păstrat mult timp. Administraţiile locale în fiecare stat, care controlează şi procesul de vot printre altele, nu sunt controlate doar de un partid sau altul. De multe ori e un mix. E greu să păstrezi secrete când adversarul tău lucrează cot la cot cu tine.
Aceiaşi oameni care acum urlă fraudă au urlat şi înaintea alegerilor din 2016. După ce au câştigat nu i-am mai auzit să vorbească despre asta. Pentru că sistemul de vot a lucrat cum a lucrat de zeci de ani şi le-a dat victoria atunci. Adică sistemul a lucrat fără probleme. Aşa va fi şi acum. Dar acum pentru că simt că pot pierde, din nou se flutură pisica moartă în faţa oamenilor. Bănuiesc că unii nu ştiu cum să piardă.
PS. Aţi auzit vreo acuză de fraudă la alegerile pentru Senat? Eu nu. Iar Senatul se alege pe acelaşi balot ca şi preşedintele. Nu veţi auzi. De ce oare? Pentru că-i avantajează pe ăia care strigă fraudă.”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:07
Lukashenko sfidează Occidentul: „Nu îmi pasă dacă Uniunea Europeană recunoaşte alegerile noastre”
-
astăzi, 14:50
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1068. Rusia se auto-bombardează cu o „bombă inteligentă” / Rusia, aproape de capturarea Velyka Novosilka / Forţele ucrainene au lovit postul de comandă al dronelor ruseşti / Zelenski: „Ajutorul militar nu a fost oprit” / Incendiu la rafinăria de petrol Ryazan / Zelenski: Rusia a lansat mai mult de 750 de drone de atac într-o săptămână