Producătorii australieni: Tarifele lui Trump vor crește prețul hamburgerilor în SUA

Publicat: 03 04. 2025, 12:23

„Efectul asupra pieței noastre de astăzi… nu l-am văzut. Dar, da, face ca produsul care ajunge în America să fie mult mai scump pentru propriii lor consumatori. Așa că, pe termen scurt, cred că poate fi destul de dăunător pentru economia SUA”, a spus Dhugald McDowall, reprezentantul unei agenții australiene de creștere a animalelor, aflat la o licitație.

Australia exportă carne de vită în valoare record de 4 miliarde de dolari australieni (2,52 miliarde USD) anual în Statele Unite – principala sa piață de desfacere – în timp ce, din 2003, interzice carnea proaspătă de vită din SUA din cauza depistării encefalopatiei spongiforme bovine (cunoscută ca „boala vacii nebune”) în efectivele americane.

Această interdicție a atras furia lui Trump, care a declarat joi că Australia „nu acceptă niciun fel de carne de vită de-a noastră”, în timp ce anunța tarifele impuse țării.

Carnea de vită australiană este foarte apreciată de lanțurile fast-food din SUA pentru conținutul său mai scăzut de grăsime, care este combinat cu carnea americană, mai grasă, pentru a obține hamburgeri cu un nivel optim de grăsime.

Conform reglementărilor Departamentului Agriculturii din SUA, hamburgerii și carnea tocată nu pot avea un conținut de grăsime mai mare de 30%.

Garry Edwards, președintele organizației Cattle Australia, a spus că producătorii australieni au întâmpinat unele perturbări temporare ale exporturilor către SUA în ultimele săptămâni, în așteptarea detaliilor privind noile tarife. Totuși, cumpărătorii americani vor fi, în cele din urmă, forțați să plătească mai mult pentru carnea australiană.

„Sunt complet dependenți de carnea noastră de vită crescută cu iarbă și, parțial, de carnea noastră premium, finisată cu cereale, pentru a-și satisface cerințele consumatorilor interni. Nu-mi pot imagina că americanilor le va plăcea să plătească mai mult pentru hamburgeri sau fripturi în viitorul apropiat”, a declarat el.

Prezența industriei australiene în lanțul de aprovizionare cu fast-food din SUA a fost folosită ca tactică de negociere de către guvernul de la Canberra.

Ministrul comerțului din Australia, Don Farrell, a declarat luna trecută că tarifele mai mari ar putea duce la creșterea prețului hamburgerilor McDonald’s. Sprijinul lui Trump pentru acest lanț de restaurante a fost o componentă importantă în campania sa electorală.

Agentul de vânzări de vite, McDowall, a menționat că Australia a primit același tarif vamal ca rivalii săi la export, Brazilia – cel mai mare exportator de carne de vită din lume – și Argentina, cele trei țări, împreună cu SUA, formând principalii patru exportatori mondiali.

„Deci toți avem tariful de 10%, ceea ce înseamnă că, în fond, nu se schimbă mare lucru”, a spus el.

Prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, a declarat joi că guvernul va oferi sprijin industriilor afectate de tarifele americane pentru a le ajuta să vândă pe piețe alternative.

Donald Trump a impus joi un tarif vamal de 10% asupra bunurilor australiene, criticând în mod special exporturile de carne de vită ale țării.