- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (08.07.2020, 12:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Românii mănâncă mai multe fructe decât produc fermierii. Deficitul comercial ajunge la 600 de milioane euro
- Consumul intern de fructe a consemnat un avânt important în ciclul economic post-criză, spre un nivel record de aproximativ 2,2 milioane tone în 2018,
- Cifrele sunt furnizate de un studiu al Băncii Transilvania, care evidenţiază în acelaşi timp ritmul redus de creştere al producţiei interne.
Urmărește
266 afișări
Producţia de fructe nu a ţinut pasul cu consumul, deficitul comercial ajunge la 600 mil. euro
Consumul intern de fructe a consemnat un avânt important în ciclul economic post-criză, spre un nivel record de aproximativ 2,2 milioane tone în 2018, notează un studiu al Băncii Transilvania, care evidenţiază în acelaşi timp ritmul redus de creştere al producţiei interne.
Consumului de fructe pe locuitor a crescut la peste 110 kg în 2018, în contextul majorării venitului disponibil şi al orientării populaţiei spre o alimentaţie mai sănătoasă, care au contrabalansat tendinţa ascendentă a preţurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În prezent, merele, perele, prunele, cireşele, vişinele, piersicile şi caisele au o contribuţie de peste 45% din consumul total de fructe din România. Se evidenţiază însă creşterea cererii pentru fructe meridionale şi exotice, spre nivelul record de 0.75 milioane tone în 2018.
Incidenţa pandemiei COVID-19 ar putea determina continuarea tendinţei de creştere pentru consumul de fructe în acest deceniu, scenariu susţinut şi de perspectiva convergenţei veniturilor spre nivelul din Zona Euro.
În ceea ce priveşte producţia internă de fructe se evidenţiază o schimbare de tendinţă, de la descendentă la ascendentă, în ultimii ani. Această evoluţie a fost determinată îndeosebi de ameliorarea randamentelor, confirmându-se tranziţia spre agricultura intensivă, factor care a contrabalansat tendinţa de scădere a numărului de pomi iniţiată în 1990.
Conform datelor INS producţia internă de fructe a consemnat o creştere cu un ritm mediu anual de doar 0,8%, până la 1,8 milioane tone, în perioada 1990-2018.
Se evidenţiază majorarea producţiei de cireşe-vişine şi de prune cu ritmuri medii anuale de 1,1%, respectiv 2,3% în perioada 1990-2018.
Pe de altă parte, producţiile de mere & pere, de caise şi de piersici s-au diminuat cu dinamici medii anuale de 0,3%, 1%, respectiv 3%. În 2018 randamentele la prune, cireşe-vişine şi caise se situau peste nivelurile din Polonia şi Uniunea Europeană.
Creşterea puternică a consumului intern de fructe nu a fost acompaniată de majorarea producţiei interne cu ritmuri similare, prin urmare deficitul balanţei comerciale cu fructe s-a intensificat în ultimii ani, până la un nivel record în 2019, de aproximativ 600 milioane euro.
Studiul băncii mai remarcă şi faptul că preţurile fructelor din România sunt în general mai mari (chiar şi de câteva ori) comparativ cu cele din Polonia, conform datelor Eurostat.
„În acest context, considerăm că există potenţial de dezvoltare pentru producţia internă de fructe, susţinut de perspectivele pozitive pentru cererea internă, oportunitatea ajustării deficitului comercial, posibilitatea redinamizării industriei alimentare (conserve) şi penetrării produselor româneşti pe pieţele regionale, europene şi mondiale”, încheie studiul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: SPECTACULOS. Audi a prezentat conceptul Q4 Sportback eTron pentru modelul ce va intra în producţie anul viitor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe