- Home
- Stirile zilei
- (08.09.2020, 14:19)
- Geanina Sandu , Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel,despre sfârşitul epidemiei, începerea şcolilor şi votul în spitalele COVID./ Actorul George Costin:,,Nu poţi juca cu mască şi distanţare fizică! În condiţiile astea, va trebui să se interzică arta teatrală”
- George Costin:,,Spectacolele de teatru nu sunt nişte borcane de murături pe care le iei dintr-o parte şi le pui în alta”
- George Costin, despre menirea actorului: ,,Nu prea cred şi nu am crezut niciodată în faptul că breasla actorilor poate să schimbe lumea în afara teatrului”
- Streinu Cercel: „Într-un timp, nu foarte îndepărtat, toate spitalele din România vor fi spitale COVID”
- Prof. Dr. Streinu Cercel, despre data la care putem spera că vom baga definitiv în izolare epidemia care ne-a transformat complet vieţile: „În 2023 se termină!”
Urmărește
14793 afișări
.Despre teatru, actori, roluri, mască şi distanţare în pandemie
Invitat în prima parte a emisiunii, actorul George Costin îţi povesteşte despre cum se vor juca spectacolele şi cât de greu este pentru actori să se adapteze noului scenariu impus de pandemie, unul cu mască şi cu distanţare.
Acesta vorbeşte despre menirea actorului, susţinând că cea a oamenilor de teatru ar trebui să fie una simplă şi anume să facă teatru.
George Costin: ,, Actorii nu pot schimba lumea în afara teatrului”
“Sunt două lucruri pe care vreau să le spun. O dată că nu prea cred şi nu am crezut niciodată în faptul că breasla actorilor poate să schimbe lumea în afara teatrului, protestând pentru diferite lucruri. Cred că menirea actorilor şi a oamenilor de teatru este să facă teatru, în primul rând.
Şi doi, nici nu aş vrea să ne extragem aşa şi să spunem că noi, actorii, am fost mai vitregiţi decât alte categorii sociale. Mi s-ar părea nedrept faţă de alte categorii, chiar si alte industrii.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
George Costin: ,,Nu poţi juca cu mască şi distanţare fizică!”
Întrebat de Marius Tucă cum va juca, spre exemplu, în Hamlet, păstrând distanţa faţa de ceilalţi colegi, George Costin recunoaşte că acest lucru este aproape imposibil şi că nu prea există sorţi de izbândă pentru actori în aceste condiţii.
Actorul atinge şi un subiect care a stârnit dezbateri aprinse în spaţiul public şi anume discursul Cristi Puiu de la TIFF, mărturind că împărtăşeşte ideile regizorului şi că este nevoie de astfel de oameni.
”M. Tucă: Cum o să jucaţi în Hamlet? Câţi actori sunteţi în distribuţie?
G. Costin: Suntem mulţi, dar în oricare spectacol nu se poate să joci cu mască. Nu poţi să faci lucrul ăsta.
M. Tucă: Şi în ceea ce priveşte păstrarea distanţei?
G. Costin: Sub nicio formă, nu ai cum. Spectacolul a fost făcut. Îl joci sau nu-l joci. Dacă se va decide că spectacolul intră în contradicţie cu normele nu se va putea juca.
M. Tucă: Şi ce-o să jucaţi?
G. Costin: E o întrebare foarte bună pentru că aici va trebui să existe un dialog. Teatrul nu va mai exista aşa cum îl ştim noi înseamnă. Oricum, viaţa noastră se schimbă în fiecare zi, cu paşi mici şi aproape fără să ne dăm seama. Am început să ne schimbăm cu toţii de la purtat măşti la faptul că nu ne mai luăm în braţe. Împărtăţesc ideile lui Cristi Puiu, va trebui să se interzică arta teatrală în aceste condiţii, nu ai cum, este imposibil pur şi simplu şi asta cred că o spune orice om de teatru.”
George Costin: ,,Spectacolele de teatru nu sunt nişte borcane de murături pe care le iei dintr-o parte şi le pui în alta”
”M. Tucă: Ce înseamnă pentru actorul George Costin redeschiderea teatrelor?
G. Costin: E un lucru bun, dar nu va fi cel mai simplu lucru, la fel cum a fost şi cu spectacolele de teatru în aer liber. Nu e cel mai simplu lucru din lume. Aşa cum îi place să spună domnului Victor Ioan Frunză, regizorul meu, că spectacolele de teatru nu sunt nişte borcane de murături pe care le iei dintr-o parte şi le pui în alta. Deci, nu le iei dintr-un teatru şi le pui în stradă şi invers. Nu merge aşa! Spectacolele sunt gândite într-un anumit context, într-un spaţiu anume. Ok, dacă ai o idee să faci un spectacol itinerant e cu totul altceva, dar, în general, teatrele de repertoriu în care eu, noi lucrăm, au repertoriul fixat acolo unde a fost făcut.”
Covid-19 – mult a fost, cât a mai rămas?
Invitat în cea de-a doua parte a emisiunii, prof. dr Adrian Streinu Cercel – care a purtat masca pe durata prezenţei sale în studioul Aleph News – face o analiză completă şi complexă a epidemiei de COVID-19 în ţara noastră.Eugenia Foarfecă, jurnalist Aleph News, specializat în domeniul sănătăţii, s-a alăturat şi ea, pe zoom, discuţiei.
Adrian Streinu Cercel: ,,Am avut un start foarte bun, dar nu am avut răbdare”
Prof. dr. Cercel susţine că o singură ţară de pe planeta asta – care a respectat aşa cum trebuie regulile impuse – a reuşit să stopeze apariţia virusului şi aceea este China. Despre evoluţia epidemiei în ţara noastră,acesta mărturiseşte că am avut un start foarte bun, însă nu am mai avut răbdare, iar acest lucru ,,nu te lasă nepedepsit.”
În plus, afirmă că „într-un timp, nu foarte îndepărtat, toate spitalele din România vor fi spitale COVID.”
,,Marius Tucă: Domnule profesor, mă bucur că aţi venit. Mi-aţi spus că veţi purta mască. De ce aţi dispărut din spaţiul public?
Adrian Streinu Cercel: Nu am dispărut. I-am susţinut în plan profesional. Fiecare îşi alege cu cine să facă echipă.
Marius Tucă: A fost un document care a ieşit în presă şi aţi fost executat.
Adrian Streinu Cercel: A fost pretext.
Marius Tucă: Au fost mulţi români care au intrat în Romania fară să ia măsuri. Acesta a fost păcatul?
Adrian Streinu Cercel: Nu ai cum să opreşti pandemia în timp real… doar dacă ţările fac asta în acelaşi timp. O singură ţară a fost care a reuşit să stopeze.
Marius Tucă: China.
Adrian Streinu Cercel: Da, China.”
Prof. dr. Streinu Cercel: „21 de copii sunt internaţi azi la ATI, la Balş”
Managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti a precizat că „21 de copii sunt internaţi azi (n.r. – 8.09.2020) la ATI, la Balş”. El explică faptul că tratamentul administrat acestora variază în funcţie de greutatea fiecăruia.
,,Eugenia Foarfecă: Ştiu cât de multa munca este. Mulţi suntem părinţi, aveţi copii cu coronavirus internaţi pe secţia de ATI?
Adrian Streinu Cercel: Foarte puţini. Sunt 21 de copii internaţi astăzi.
Eugenia Foarfecă: Protocoalele de acest tratament sunt diferite?
Adrian Streinu Cercel: Variază. Variază de la greutatea celui mic. Nu îmi place să fac medicină cu televizorul.”
Prof. Cercel: ,,Această mască pe care o port eu acum să ştiţi că va fi cea care va face diferenţa”
“M. Tucă: Vom avea 200.000 de cazuri până la sfârşitul anului? Avem 100.000 acum.
Streinu-Cercel: Foarte probabil. La nivelul ăsta, foarte probabil. Noi trebuie să ne uităm foarte atent în jurul nostru şi să vorbim cu noi, ce vrem noi de la noi. Cum am spus şi cu alte ocazii, nu poate să ne apere nimeni, dacă nu ne apărăm noi. Această mască pe care o port eu acum să ştiţi că va fi cea care va face diferenţa. Virusul ştim că intră pe gură, nas şi, respectiv, prin ochi. Acoperim nasul şi gura, deja am tăiat doua porţi importante de intrare. Nu facem asta şi ne jucăm de-a pandemia, ne asumăm şi riscul să luăm virusul. Dacă ne asumăm riscul să luăm virusul, avem trei posibilităţi. Prima posibilitate, cea mai fericită, este să facem o infecţie care este asimptomatică, adică nu ne doare nimic, nu ne înţeapă nimic, nu avem niciun fel de problemă. A doua posibilitate este să facem o formă uşoară, dar care are potenţial evolutiv şi a treia posibilitate, să facem o formă severă sau critică, care să ne scoată, eventual, din peisaj.”
Streinu Cercel, despre începerea şcolilor în vremea Covidului
”Streinu Cercel: Şcolile vor începe. Fără doar şi poate. Problema este cum încep şcolile. În măsura în care eu am la dispoziţie date de circulaţie a virusului în arealul şcolii mele, eu pot să decid dacă încep cu prezenţă în clasă, totală 100% sau jumătate online, jumătate acasă sau, mă rog, ce altă măsură, dar pe măsură ce am aceste date.
De aia testările în jurul nostru sunt foarte importante pentru că ne spun exact acelaşi lucru, cum să ne comportăm. Acum mai e un lucru foarte bun şi anume, elevii sunt foarte receptivi, inclusiv la purtatul măştii. Şi eu mă uitam la nepoţica mea de un an şi un pic, fratele ei avea mască şi voia şi ea mască... Şi evident că i s-a pus şi ei mască. Şi era foarte mândră să poarte mască.
M. Tucă: În familia lui Streinu Cercel este obligatorie masca.
Streinu-Cercel: Categoric, noi nu discutăm chestia asta. Dacă vrem să trăim, trebuie să ne protejăm că nu ne protejează nimeni. Mai ales în mediul în care lucrăm.
M. Tucă: Deci credeţi că nu vor fi mari probleme, apropo de focare şi cu şcoala.
Dr. Streinu-Cercel: Şcolile trebuie să fie pregătite, cadrele didactice să înţeleagă acelaşi lucru şi să nu poarte masca sub nas, pentru că astfel o poartă degeaba.
M. Tucă: Sunteţi profesor universitar. Şcoala asta online... ce se va întâmpla cu şcoala online?
Streinu-Cercel: Bună întrebare! Deja noi am discutat la nivel de rectorat cum începem cursurile. Cel puţin pentru problematica de boli infecţioase o să începem online, pentru că există, evident, un risc să îi băgăm în spitale covid şi vom face doar cursurile online şi, respectiv, ceva lucrări practice. Celelalte clinici universitare vor începe obişnuit.”
Streinu Cercel: ,,Problema pe care mi-o pun eu este cum se va vota în spitalele Covid?”
,,Clasa politică va trebui să analizeze foarte bine cu specialiştii circulaţia virusului şi să ştie exact unde trebuie să deschidă şi unde nu poate să deschidă o zonă de vot. Problema pe care mi-o pun eu este cum se va vota în spitalele Covid? Persoanele care vin în spital cu urna nu au nici cea mai mică pregătire din punct de vedere al echipării şi dezechipării.
Şi atunci apare un risc potenţial al contaminării acestor oameni. Deci această problemă va trebui să se discute foarte profund. Eventual, cei care ajung să vină cu urna în aceste spitale să facă nişte exerciţii prealabile de echipare-dezechipare.”
Când se termină pandemia. Răspunsul lui Adrian Streinu!
”Eugenia Foarfecă: Întrăm într-o eră a pandemiilor şi în acest context aş întreba ce ar trebui să facă România pentru a fi la o eventuală nouă pandemie mai pregătită? Unde vedeţi schimbarea majoră?
Streinu Cercel: În primul rând spitalele nu vor mai semăna cu ce au fost spitalele înainte. Ele vor fi modificate cu circuite total diferite de tip triaj, covid, non covind. Nu mai seamănă nimic cu nimic. Relaţia medic-pacient nu mai seamănă cu ce era până acum.
Dacă până acum medicul vorbea faţă în faţă cu pacientul, de acum se impune distanţa între cei doi parteneri de discuţie, pentru că un lucru deosebit de important în diagnosticul unei boli este anamneza, adică discuţia cu pacientul în aşa fel încât să diseci evoluţia în dinamică ca să îţi dai seama despre ce este vorba. Lucrurile se vor schimba foarte mult. O serie de investigaţii sunt amânate tocmai că nu există acces imediat în zonele care sunt non-covid sau în zonele covid. Lucrurile se schimbă esenţial. Practic, toată lumea va avea de clădit un nou sistem sanitar bazat pe cu totul alte modalităţi de circulaţie în interiorul acestor spitale.
M. Tucă: Când se va termina epoca aceasta a coronavirului?
Streinu Cercel: În 2023.”
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe