Kremlinul a respins ferm orice implicare, deşi chiar Litvinenko l-a acuzat pe Putin, în acea perioadă preşedinte, că s-a aflat în spatele otrăvirii sale cu poloniu radioactiv, operaţiune care în final i-a provocat moartea, în anul 2006. Fostul agent KGB susţinea că a fost vizat de acest complot după ce a făcut dezvăluiri despre activităţile violente ale serviciilor secrete ruse, menite să asigure ascensiunea la putere a lui Putin.
Însă adjunctul secretarului de Stat american, Daniel Fried, este primul oficial de rang înalt care sugerează că Putin ar fi ştiut mai mult ca sigur de această asasinare, potrivit unei note diplomatice publicate de Wikileaks.
În această notă, Fried s-a întrebat dacă – „luând în considerare atenţia lui Putin pentru detalii” – „elemente necontrolate din serviciile de securitate ar putea acţiona (…) fără ca (Vladimir) Putin să fie informat”.
Subliniind că Franţa ar trebui să adopte o linie mai dură faţă de Moscova, el a afirmat că ruşii se comportă cu o „tot mai mare încredere în forţele proprii, până în punctul în care devin aroganţi”.
El s-a exprimat astfel cu doar două săptămâni înainte ca opozantul rus să înceteze din viaţă într-un spital din Londra, în urma otrăvirii cu poloniu 210, substanţă extrem de radioactivă.
Această notă diplomatică face parte dintr-o serie de mesaje publicate de site-ul Wikileaks, în care Rusia este descrisă ca un stat corupt, oficialii guvernamentali colaborând cu oligarhii şi membrii reţelelor de crimă organizată pentru a crea „un stat aproape mafiot”.