Piețele financiare au suferit pierderi pentru a treia zi consecutivă, investitorii temându-se că noile bariere comerciale ar putea duce la recesiune. Indicele S&P 500 a atins cel mai scăzut nivel din ultimul an, potrivit Reuters.
Trump a declarat că tarifele – de cel puțin 10% pentru toate importurile în SUA, cu valori țintite de până la 50% – vor ajuta la reconstruirea bazei industriale americane.
„Este singura șansă a țării noastre de a reseta jocul. Pentru că niciun alt președinte nu ar fi dispus să facă ceea ce fac eu sau măcar să treacă prin asta. Nu mă deranjează să trec prin asta pentru că văd o imagine frumoasă la final”, a spus Trump.
Președintele a amenințat că va impune miercuri o taxă suplimentară de 50% asupra importurilor din China, dacă Beijingul nu renunță la tarifele de 34% impuse săptămâna trecută.
„Este o mișcare tipică de unilateralism, protecționism și intimidare economică. Am subliniat că presiunile și amenințările nu reprezintă o cale corectă de a trata cu noi. China își va apăra cu fermitate drepturile și interesele legitime”, a spus purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze, Liu Pengyu.
În paralel, Comisia Europeană a propus tarife de 25% pentru mai multe produse americane, inclusiv soia, nuci și cârnați. Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a declarat:
„Mai devreme sau mai târziu, ne vom așeza la masa negocierilor cu SUA și vom găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți.”
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, s-a întâlnit cu Trump în weekend pentru a-l încuraja să evidențieze potențialele acorduri comerciale, într-un efort de a calma piețele.
Totuși, piețele continuă să scadă, iar unii analiști avertizează cu privire la riscul unei crize economice globale. Directorul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a avertizat asupra consecințelor de durată ale acestor măsuri, în timp ce Bill Ackman a vorbit despre un potențial „iad economic.”
„Este doar un asamblator de mașini,” a spus Navarro.
Investitorii și liderii politici încearcă să înțeleagă dacă tarifele impuse de Trump sunt o măsură permanentă sau doar un instrument de presiune pentru a obține concesii.
Unii oficiali europeni se tem că un răspuns dur ar putea duce la represalii și mai grave pentru exportatorii europeni, de la coniacul francez și vinul italian până la automobilele germane.
Investitorii speră acum că Rezerva Federală ar putea reduce dobânda de referință luna viitoare pentru a contracara tensiunile economice în creștere.