Mathias Cormann, secretarul general la Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a participat astăzi la Conferința „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”, alături de Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu.
În cadrul conferinței s-a discutat despre beneficiile pe care le-ar avea România în urma aderării la OCDE, dar și despre parcursul pozitiv făcut de această pentru a îndeplini toate cerințele de aderare. Prognosticul pus de Mathias Cormann, privind aderarea României, este de 2026, așa cum a precizat și el:
„Cred că suntem în punctul în care să îndeplinim toate aceste analize tehnice în următoarele aproximativ 12 luni şi să ajungem ca Guvernul României să finalizeze acest proces de aderare în 2026. Până acum, acest proces de aderare a însemnat un progres semnificativ”, a declarat Mathias Cormann, într-un mesaj video transmis în cadrul conferinței.
El a subliniat și procesele excelente realizate de România împreună cu OCDE, încă de când România a devenit candidat la aderare în ianuarie 2022.
„După cum ştiţi, procesul de aderare la OCDE implică realizarea unor angajamente legate de legislaţia, politicile şi practicile României. (…) Astăzi, 12 din cele 25 de comitete şi-au finalizat evaluările şi au o opinie în general pozitivă când vine vorba despre concurenţă şi despre politicile care au fost făcute în România pentru dezvoltarea ei. Avem opinii în general pozitive.”, a adăugat secretarul general al OCDE.
Cormann a menționat și importanța alinierii la standardele OCDE, pe care România deja le îndeplinește. De asemenea, a încurajat implicarea continuă a sectorului privat și a societății civile în acest demers.
„O colaborare strânsă cu sectorul privat și alți factori de decizie va fi esențială pentru maximizarea beneficiilor aderării la OCDE”, a spus Mathias Cormann.
Secretarul general al OCDE a scos în evidență și perspectivele unice de politică ale României care contribuie semnificativ la activitatea pe care OCDE o desfășoară la nivel internațional, „construind punți între „economiile avansate, emergente și în dezvoltare”.
Aderarea la OCDE reprezintă pentru România un obiectiv strategic major, consolidând statutul țării ca aliat economic de încredere la nivel internațional. Administrația prezidențială a României și reprezentanții țării subliniază importanța acestui demers și sprijină reformele necesare pentru ca țara noastră să devină membru cu drepturi depline al organizației.
În cadrul conferinței, Ilie Bolojan a vorbit despre urmările pozitive pe care România le-ar câștiga odată cu aderarea la organizație.
„Cred că această calitate de membru al acestei organizaţii va fi o ancoră pentru modernizarea în continuare a ţării noastre, pentru întărirea poziţiei sale în rândul democraţiilor, pentru o economie deschisă, toate acestea reflectându-se în câştiguri şi în beneficii pentru toţi românii. Şi cred că printre avantajele accederii în această organizaţie înseamnă şi un plus de atracţie pentru investiţii în România, înseamnă o consolidare a poziţiei ţării noastre în raport cu instituţiile internaţionale”, a declarat Ilie Bolojan.
Pentru România, aderarea la OCDE ar ajuta într-un mod semnificativ la creșterea încrederii investitorilor și al ratingului de țară. Apartenența țării la organizație ar spori credibilitatea economică a României, mai ales în fața țărilor europene și Statelor Unite ale Americii.
Îmbunătățirea mediului de afaceri, a sistemului fiscal și economic, a competivității economice, prin eficiența administrativă, vor fi urmări sigure ale aderării, ce vor spori productivitatea și nivelul de inovare.
Relațiile internaționale ale României cu alte state sunt, de asemenea, un reper de luat în considerare când vine vorba de aderarea țării la OCDE. În acest context, România ar dobândi o voce mai puternică în politica economică globală și consolidarea democrației.
Cetățenii români ar fi printre cei mai mari beneficiari ai urmărilor câștigate după aderarea la OCDE. Alinierea țării la standardele OCDE presupune politici publice mai eficiente în educație, sănătate și infrastructură. Pe termen lung, acest lucru ar putea duce la salarii mai mari, servicii publice mai bune și o calitate mai ridicată a vieții.
Prin aderarea la OCDE, România ar face un pas esențial către modernizarea economiei și consolidarea democrației.