- Home
- Stirile zilei
- NEW YORK, (07.06.2019, 19:14)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, învinsă în scrutinul pentru o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU / Reacţia preşedintelui Iohannis
Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională.
Urmărește
7939 afișări
România, învinsă în scrutinul pentru o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU
Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională.
Estonia a obţinut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfăşurate pe data de 7 iunie la sediul Naţiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.
După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câştigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de 58 de ţări, relatează presa internaţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Locurile de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) sunt distribuite în funcţie de regiuni.
România şi Estonia se aflau în competiţie pentru locul nepermanent alocat Grupului Est-European, pentru perioada 2020-2021.
România a mai făcut parte din Consiliul de Securitate ONU de patru ori, în 1962; 1976-1977; 1990-1991 şi 2004-2005, potrivit Ministerului de Externe de la Bucureşti.
În această calitate, România a iniţiat şi a participat la adoptarea unor rezoluţii referitoare, printre altele, la: pacea şi securitatea internaţională; lupta împotriva discriminării rasiale; operaţiunile de menţinere a păcii ale ONU; accelerarea progreselor în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, pentru a menţiona doar câteva tematici.
În ultimul mandat, desfăşurat în intervalul 2004-2005, România a dovedit capacitatea de a se adapta peisajului complex şi în schimbare rapidă al provocărilor globale şi de a propune soluţii, de la un nou focus asupra diplomaţiei preventive până la reconstrucţia postconflict şi creşterea eficienţei sistemului ONU.
România a fost, de asemenea, implicată energic în dezbaterile şi deciziile legate de ajutorul umanitar şi drepturile omului. O atenţie deosebită a fost acordată găsirii de soluţii la problemele de dezvoltare, cu accent asupra categoriilor vulnerabile.
Klaus Iohannis reacţionează după ce România a pierdut locul Consiliul de Securitate al ONU
Klaus Iohannis a reacţionat, după ce România a pierdut poziţia de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Şeful statului a afirmat că a luat cu regret notă de acest fapt, precizând că apreciază efortul depus de diplomaţia română.
Preşedintele Iohannis „a luat notă, cu regret, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru intervalul 2020-2021, în urma votului care a avut loc vineri, 7 iunie a.c., în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York”, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, remis MEDIAFAX.
„În ciuda demersurilor diplomaţiei române - care a reuşit să obţină un număr considerabil de angajamente de susţinere din partea statelor membre - o serie de declaraţii politice nediplomatice, iresponsabile şi contraproductive, contrare unor poziţii tradiţionale de politică externă ale statului, formulate fără mandat şi în afara competenţelor lor de unii reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române - faţă de care Preşedintele României a luat poziţie fermă la momentul producerii lor - au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere şi la reticenţă faţă de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României faţă de dosare de politică externă importante, sensibile şi complexe”, completează sursa citată.
Şeful statului a mai spus că acest rezultat nedorit s-a produs în ciuda efortului îndelungat şi substanţial depus de echipa Ministerului Afacerilor Externe, compusă din diplomaţi şi experţi, alături de misiunile diplomatice ale României, între care s-a distins Misiunea Permanentă de la New York, pe toată durata campaniei de promovare a candidaturii şi mai ales în ultimii ani.
Preşedintele Iohannis a mai transmis că apreciază tot efortul depus de diplomaţia română.
„De-a lungul acestei campanii - plasate sub imperativul promovării Păcii, Justiţiei şi Dezvoltării durabile - Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut constant şi ferm acest obiectiv major de politică externă şi s-a implicat activ în demersurile diplomatice desfăşurate în acest scop. Astfel, au fost realizate numeroase demersuri scrise către omologi străini, această prioritate fiind evocată de asemenea atât în discursurile publice ale şefului statului, din ţară sau din străinătate, inclusiv la sesiunile anuale ale Adunării Generale a ONU, precum şi în cadrul tuturor interacţiunilor de nivel înalt, de tip bilateral şi multilateral, cu omologii şi partenerii străini. Totodată, Administraţia Prezidenţială a sprijinit şi a cooperat îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe pentru buna desfăşurare a campaniei de promovare”, a completat sursa menţionată.
Şeful statului a mai precizat că reconfirmă ataşamentul ţării noastre faţă de diplomaţia multilaterală şi faţă de principiile şi valorile consacrate în Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite. Iohannis le-a mulţumit „tuturor statelor partenere care au acordat încrederea şi votul lor României şi felicită Estonia – contracandidatul din cadrul Grupului Est-European – pentru succesul înregistrat şi pentru profesionalismul echipei care a condus acest efort”.
„România va continua să îşi mobilizeze expertiza şi resursele în serviciul Organizaţiei şi va lucra neobosit pentru bunăstarea tuturor naţiunilor, precum şi pentru pacea şi securitatea internaţionale. România se angajează să colaboreze cu toate statele membre pentru sporirea eficienţei Consiliului de Securitate al ONU, care ghidează comunitatea globală spre realizarea Păcii, Justiţiei şi Dezvoltării. Calitatea de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite a reprezentat pentru România, de-a lungul celor 64 de ani de la aderare, un angajament activ şi onest, Organizaţia continuând să fie pentru diplomaţia românească o platformă valoroasă pentru negocieri multilaterale”, conchide sursa Preşedinţia română.
Reacţia şefului statului vine după ce Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională. Estonia a obţinut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfăşurate pe data de 7 iunie la sediul Naţiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.
După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câştigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de 58 de ţări, relatează presa internaţională.
Traian Băsescu: România, un EŞEC de mari proporţii la ONU. A primit factura unei politici externe abulice
Traian Băsescu a afirmat că eşecul României în ocuparea poziţiei de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU este rezultatul unei politici externe „abulice, fără consistenţă, fără inteligenţă”.
„România, un eşec de mari proporţii la ONU ! Estonia are o populaţie de 1,3 milioane locuitori. România are o populaţie de 22 milioane locuitori. Azi la ONU, România şi Estonia au fost în competiţie, în Adunarea Generală, pentru obţinerea unui loc pentru o perioadă de doi ani în Consiliul de Securitate al ONU . Rezultatul ? Catastrofal ! România 57 voturi. Estonia 138 voturi. România a primit factura unei politici externe abulice, fără orizont, fără consistenţă, fără inteligenţă şi mai ales, fără respect pentru interesul naţional. O politică externă care ar fi mai puţin distructivă pentru România şi dacă ar fi fost condusă de nişte TRĂDĂTORI DE ŢARĂ”, a scris Traian Băsescu, vineri pe Facebook.
Fostul preşedinte a adăugat că am pierdut susţinerea ţărilor arabe din cauza aventurii în care s-a lansat România cu mutarea ambasadei ţării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim.
„Am pierdut votul ţărilor arabe urmare a aventurii cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim ; Nu am avut votul statelor membre UE şi NATO datorită accentelor antieuropene şi antioccidentale din discursurile lui Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă ; Nu am avut votul aliaţilor tradiţionali datorită incompetenţei şi a inactivităţii lui Meleşcanu. Votul de astăzi de la ONU este măsura exactă a respectului de care se mai bucură România pe plan internaţional. Şi totuşi...Preşedintele României este titularul politicii externe. Doar demisia sau azvârlirea lui Meleşcanu din guvern nu este suficientă”, a conchis Băsescu.
Rareş Bogdan, despre pierderea candidaturii României la ONU: Asta se întâmplă când proştii conduc Guvernul
Rareş Bogdan a reacţionat după ce România a pierdut poziţia de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, precizând că este ruşinos şi fără precedent pentru diplomaţia română. Liberalul a precizat că asta se întâmplă atunci când „proştii şi nepricepuţii conduc Guvernul”.
„Asta se intampla cand prostii si nepriceputii conduc Guvernul, Senatul si Camera Deputatilor din Romania! RUSINOS si mai ales fara precedent in istoria diplomatiei romane. Inca un cadou de la repetentii si ticalosii lui Dragnea. Astia trebuie indepartati de la putere cat mai repede posibil, sunt pur si simplu o calamitate pentru tara aceasta”, a scris Rareş Bogdan, vineri, pe Facebook.
Barna: România pierde oportunităţi pe bandă rulantă oportunităţi pe plan extern din cauza PSD-ALDE
Liderul USR Dan Barna a afirmat, referitor la pierderea de către România a poziţiei de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, că pierdem „pe bandă rulantă” oportunităţi din cauza PSD-ALDE, pentru că partenerii externi nu mai au încredere în ţara noastră condusă de coaliţie.
„România pierde oportunităţi pe bandă rulantă pe plan extern din cauza dezastrului numit PSD-ALDE. Am pierdut astăzi cursa pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU din cauza gafelor diplomatice repetate şi a minciunilor pe care Guvernul PSD-ALDE le-a livrat constant în exterior. Am reuşit chiar „peformanţa” de a pierde voturi faţă de primul tur, iar diferenţa la care ne-a învins astăzi Estonia este umilitoare. Iar acest lucru este cauzat exclusiv de faptul că, în ultimii trei ani, agenda Guvernului României în plan extern a fost agenda personală a lui Dragnea şi a găştii din fruntea PSD şi ALDE”, a scris Dan Barna, vineri, pe Facebok.
Liderul USR a precizat că eforturile diplomaţiei române au fost în zadar deoarece partenerii externi nu mai au încredere în România condusă de PSD-ALDE.
„Toate eforturile diplomatice, toate negocierile tehnice şi toate discuţiile la nivel bilateral şi multilateral au fost degeaba pentru că partenerii noştri externi nu mai au încredere în România condusă de PSD şi ALDE. De câte insuccese şi oportunităţi ratate pentru România mai e nevoie până să plecaţi la pensie, domnule Meleşcanu?”, a conchis Barna.
Cioloş: Erorile diplomatice au anulat sprijinul pentru România. Rezultatul incompetenţei, dureros
Dacian Cioloş a afirmat, referitor la pierderea de către România a poziţiei de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, că acesta e rezultatul erorilor diplomatice în lanţ din ultimii trei ani, precizând că „rezultatul incompetenţei este dureros şi grav”.
„România a pierdut competiţia pentru a deveni membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în faţa Estoniei. Eforturile cele mai importante, vitale, pentru a obţine astfel de poziţii strategice în sistemul internaţional se desfăşoară prin negocieri delicate, la nivel înalt - fie official, fie în culise, unde abilităţile diplomatice şi credibilitatea, recunoaşterea internaţională şi respectul faţă de cel care negociază au un rol decisiv”, a scris Dacian Cioloş, vineri, pe Facebook.
Fostul premier mai spune că Teodor Meleşcanu în loc să se ocupe de promovarea României pentru această poziţie, s-a ocupat cu blocarea votului în Diaspora la alegerile europarlamentare.
„Vedem concret cum incompetenţa, indiferenţa şi inabilitatea de a atrage respectul interlocutorilor internaţionali ne afectează direct şi ne privează de oportunităţi importante. Teodor Meleşcanu este şeful diplomaţiei române şi cel care ar fi trebuit să negocieze locul României în Consiliul de Securitate, iar prim-ministrul are, de asemenea, canale diplomatice la nivel înalt pentru astfel de negocieri. Domnul Meleşcanu a fost ocupat cu propria incompetenţă acasă, batjocorind milioane de români din diaspora care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot, iar doamna prim-ministru este complet debusolată după retragerea la răcoare a şefului ei care, desigur, nu a avut niciun interes să promoveze interesele României în Consiliul de Securitate al ONU, nici dacă ar fi avut habar de acest dosar”, a completat Cioloş.
El a precizat că a participat la multe negocieri la nivel european, iniţiind discuţii în marja adunării Generale a ONU din septembrie 2016.
„Ştiu cum se desfăşoară astfel de negocieri. Am participat la multe - atât la nivel european, cât şi pentru România. Chiar în acest dosar, am iniţiat discuţii la cel mai înalt nivel în marja Adunării Generale ONU din septembrie 2016, care urmau să aducă sprijinul unor state şi regiuni importante strategic pentru candidatura noastră în Consiliul de Securitate. Erorile diplomatice în lanţ din ultimii trei ani au anulat acel sprijin. Rezultatul incompetenţei este dureros şi grav”, a conchis liderul PLUS.
Raeţchi cere demisia lui Meleşcanu, după ce România a pierdut locul în Consiliul de Securitate ONU
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a cerut demisia ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, după ce România a pierdut poziţia de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Liberalul a precizat că munca diplomaţilor a fost sabotată de Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă.
„În mod previzibil, România a pierdut cursa pentru locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Munca de ani de zile a unor profesionişti a fost sabotată de aflarea în treabă şi băgarea în seamă absolut revoltătoare a lui Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă pe subiecte diplomatice pe care nu le înţelegeau şi nu le stăpâneau. Au anunţat mutări de ambasade fără să se consulte cu decidenţii reali, au luat pe nepregătite aliaţii europeni, au generat tensiuni cu parteneri tradiţionali din Orientul Mijlociu, au promis lucruri pe care ştiau că nu le pot onora procedural - şi, în final, nu au realizat nimic, ne-au făcut de râs pe plan extern şi au pierdut voturile de care ţara noastră avea nevoie la ONU”, a scris Ovidiu Raeţchi, vineri, Facebook.
Liberalul mai spune că Teodor Meleşcanu a ales să-şi păstreze funcţia ministerială, în loc să apere onoarea diplomaţilor români.
„Iar ministrul de Externe Meleşcanu le-a fost complice în tot acest timp acestor Dumb&Dumber de la vârful statului, deşi, spre deosebire de ei, înţelegea prea bine că se va ajunge aici. Dar a ales să-şi conserve postul ministerial, nu să apere onoarea diplomaţilor români. E absolut firesc ca Meleşcanu să demisioneze după acest eşec pentru care e direct vinovat. Dar el a dovedit deja, în cazul votului din Diaspora, că nu dă doi bani pe asumarea răspunderii şi a propriilor greşeli”, a conchis deputatul PNL.
Tomac: Dragnea şi PSD au şters cu buretele ani de muncă în relaţiile internaţionale
Eugen Tomac a afirmat că România a pierdut locul în Consilul de Securitate al ONU din cauza unor „analfabeţi funcţionali” care conduc instituţii ce distrug afacerile externe ale ţării. Preşedintele PMP a precizat că Dragnea şi PSD au şters cu buretele ani de muncă în relaţiile internaţionale.
„Din păcate, când analfabeţi funcţionali cocoţaţi în fruntea unor instituţii intră cu picioarele în afacerile externe ale României, ţara pierde din influenţă şi ratează oportunităţi. România a pierdut astăzi (vineri - n.r.) un loc pe care îl meritam în Consiliul de Securitate al ONU, nu pentru că nu avem diplomaţi buni care să ne apere interesele, ci pentru că Dragnea şi tot PSD-ul au şters cu buretele ani de muncă în relaţiile internaţionale dându-şi cu părerea despre teme sensibile, pe care doar nişte nulităţi le pot interpreta într-o manieră simplistă”, a scris Eugen Tomac, vineri, pe Facebook.
Liderul PMP că în aceste condiţii Viorica Dăncilă şi Teodor Meleşcanu trebuie să demisioneze imediat din funcţiile de premier, respectiv ministru de Externe.
„România a pierdut în faţa unei ţări precum Estonia, care are o populaţie de 1,3 milioane de cetăţeni. Estonia a primit 132 de voturi, noi doar 58. Dancilă şi Meleşcanu trebuie să plece imediat din funcţie! Demisia, după acest eşec masiv, e prea puţin!”, a conchis Tomac.
Reacţia acestuia vine după ce Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională. Estonia a obţinut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfăşurate pe data de 7 iunie la sediul Naţiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.
După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câştigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de 58 de ţări, relatează presa internaţională.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
O nouă DESPĂRȚIRE în showbizul Românesc! Și-au spus adio după ce și-au cunoscut părinții. Aveau doar câteva luni de relație
CANCAN.RO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe