România, lider european la fonduri pentru energie: peste 10 miliarde de euro atrași

Publicat: 07 04. 2025, 13:10
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, soseste la o conferinta de presa pe tema reorganizarii institutiei, la sediul Ministerului Energiei, in Bucuresti, miercuri, 5 martie 2025. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO.

Din această sumă, peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către România, pentru proiecte care vizează producția de energie din surse regenerabile, modernizarea rețelelor de termoficare și creșterea eficienței energetice în industrie.

„Fiecare euro investit din fonduri europene este o șansă în plus să avem facturi mai mici și să transformăm România într-o putere regională în sectorul energetic”, a declarat Sebastian Burduja.

La reuniunea Comitetului pentru investiții al Fondului pentru modernizare, desfășurată săptămâna trecută la Luxemburg, România a primit aprobarea pentru încă 812 milioane de euro, dintre care cinci din cele șase proiecte propuse au venit din partea Ministerului Energiei.

Potrivit ministrului Burduja, fondurile sunt direcționate astfel: 230 milioane de euro pentru susținerea proiectelor fotovoltaice și eoliene prin schema Contracte pentru Diferență, 150 milioane de euro pentru noi capacități de producție regenerabilă, 40 milioane de euro pentru proiecte publice de autoconsum cu energie verde, 140 milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de termoficare, 50 milioane de euro pentru eficiență energetică în industrie.

În plus, Ministerul Agriculturii a atras 100 de milioane de euro pentru proiecte verzi în agricultură și industria alimentară.

„Această performanță este rezultatul unei strategii clare: investiții, investiții, investiții”, a subliniat ministrul.

„Am demonstrat că România poate. Toate aceste rezultate nu sunt întâmplătoare. Ele reflectă munca neîntreruptă a unei echipe de excepție”, a mai scris ministrul Burduja pe Facebook.

Ministrul a încheiat mesajul cu o notă de optimism și responsabilitate: „Energia este o temă de securitate națională, de competitivitate economică, care influențează viața fiecăruia dintre români și pe cea a generațiilor viitoare, cărora trebuie să le lăsăm o țară sigură, prosperă și curată. Înainte, împreună”.