Cum poate România, o ţară la periferia UE şi NATO, să se apere împotriva ameninţărilor economice şi de securitate într-o lume care pare să aleagă tot mai des calea conflictului. Răspunsul lui Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ, cea mai puternică publicaţie de business din întreaga lume VIDEO

Urmărește
412 afișări
Imaginea articolului Cum poate România, o ţară la periferia UE şi NATO, să se apere împotriva ameninţărilor economice şi de  securitate într-o lume care pare să aleagă tot mai des calea conflictului. Răspunsul lui Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ, cea mai puternică publicaţie de business din întreaga lume VIDEO

Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global la Wall Street Journal, cea mai puternică publicaţie de business din lume, a vorbit la Gala ZF 26 de ani, eveniment dedicat aniversării a 26 de ani de existenţă a Ziarului Financiar, despre ce opţiuni are România pentru a-şi asigura în continuarea securitatea şi stabilitatea economică, în ciuda unei scene geopolitice globale tot mai sumbre şi tot mai centrată pe conflict. Editorul global WSJ subliniază că singura variantă viabilă în faţa provocărilor rămâne NATO, cooperarea cu NATO şi cu ţările europene care pot dirija reforme serioase pentru apărare şi stabilitate pe toate planurile.

„Istoria României ne arată că ţara a suferit puternic din cauza vecinilor puternici care au făcut lucruri teribile. România este o ţară cu resurse abundente şi oameni talentanţi, dar cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori. Dacă e să comparăm cu puterea militară a Rusiei sau chiar cu alte ameninţări pe care le vedem din Orientul Mijlociu, nicio ţară nu este capabilă să se apere singură, nicio ţară nu e capabilă să existe singură într-un context economic global, nici Germania, nici Franţa, nici chiar SUA, şi cu siguranţă nu România, o ţară mică. Cred că NATO este critic în continuare. România are o oportunitate să lucreze cu alte ţări din UE care văd nevoia unei reforme” a spus Gerard Baker

„Cea mai mare provocare globală pe care o are SUA de la Războiul Rece este un al doilea Război Rece cu China. Şi aceasta ar putea însemna ca SUA, care are mai puţine resurse militare decât acum 30 de ani, să nu poate să îşi păstreze prezenţa globală şi obligaţiile globale în modul în care o făcea ca până acum. Dacă se va focusa pe China ca această ameninţare majoră va trebui să îşi îndrepte resursele acolo”

În acest context, Europa ar trebui să caute o detaşare de China. Gerard Baker subliniază că europenii trebuie să găsească o cale de a decupla economia de cea chineză şi că SUA  va face presiuni în acest sens, iar tocmai această presiune pe care o vor resimţi europenii este ceea chinezii ar putea exploata.

„Ce înseamnă asta pentru Europa? În primul rând, cred că va fi o presiune mai mare pe ţările europene să îşi taie legăturile cu China. SUA deja a început această decuplare, inclusiv în sectorul industrial, tech. Şi va pune şi mai multă presiune pe guvernele europene să facă acelaşi lucru. Eu suspectez că Beijingul va căuta să exploateze această presiune pe care europenii o văd nejustificată şi va încerca să îndepărteze Europa de SUA în timpul administraţiei Trump”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici