„1 din 5 copii infectați ajung în spital datorită severității rujeolei. 3 din 1000 copii infectați fac complicații atât de severe încât mor de rujeolă. Acestea sunt cifrele oficiale de la CDC. În acest moment sunt deja 3 decese prin rujeolă la nevaccinați (2 copii, anterior sănatoși și un adult, caz încă în evaluare) în SUA, în nici 3 luni, după ce nu a existat timp de 11 ani nici un astfel de scenariu trist”, a scris Mihai Craiu.
„Fiecare este liber să decidă cum este mai bine pentru familia sa, după ce este informat corect despre riscuri. Da, există efecte adverse după vaccinuri (ca după orice alt act medical) și există complicații ale bolii. Trebuie doar să cântăriți care risc este mai mare pentru dumneavoastră, pentru copilul dumneavoastră, pentru familia dumneavoastră și pentru comunitatea în care vă aflați. Și după ce ați cântărit și au rămas niște întrebări, mergeți la medicul de familie să le clarificați. Dr Google sau ChatGPT pot fi parteneri de discuție doar dacă puneți corect întrebarea”, a explicat Mihai Craiu.
„Este mult mai simplu și mai puțin riscant să folosiți metode științifice pentru a minimaliza riscurile. Pseudoștiința și metodele neortodoxe de prevenție nu numai că nu s-au dovedit eficace ci au contribuit la creșterea numărului de spitalizări în actuala epidemie de rujeolă din SUA. Mă refer aici la folosirea nepotrivită a vitaminei A în loc de vaccin. Mai mulți copii din Texas au fost spitalizați cu manifestări de edem cerebral ca urmare a toxicității vitaminei A”, a adăugat Mihai Craiu.
Concluzia medicului român este că „ne uităm la cifre, cântărim riscul bolii și apoi discutăm cu medicul de familie, decizia este doar a dumneavoastră, la fel ca și consecințele acesteia”.