Josef Mengele este, probabil, cel mai cunoscut criminal de război din toate timpurile. A întruchipat, au spus-o toţi, eficienţa sadică şi a ajuns să simbolizeze Holocaustul.
S-a scris enorm despre acest doctor criminal. Anul trecut, David G. Marwell, istoric american şi fost director al Muzeului Patrimoniului Evreiesc din New York, a mai scris o carte, cea pe care o semnalăm acum, bazată pe surse aflate în arhive din întreaga lume, pe cercetări şi e scrierile lui Mengele însuşi. „Am citit corespondenţa şi jurnalele sale din ultimii ani de viaţă şi am aflat detalii intime despre probeleme de sănătate, frustrările, reflecţiile personale şi diferitele gînduri pe care le avea. Spre sfârşitul vieţii a început să-şi scrie povestea , dar a ales s-o facă sub forma unui roman autobiografic. (…) Provocarea mea a fost să descifrez încercarea sa de a crea confuzie şi să dezvălui numele adevărate ale persoanelor şi locurilor care au jucat roluri importante în povestea lui.”
„Din postura sa de doctor care a dirijat crime în masă sau cea de evadat care a scăpat definitiv de pedeapsă – scriu editorii -, Mengele (1911-1979) a pătruns atât de adânc în conştiinţa oamenilor, încât, în ciuda dovezilor concludente, mulţi au refuzat să creadă că a murit. Cartea Mengele. Demascarea „Ingerului mortii” reprezintă o poveste cutremurătoare despre ştiinţa care nu şi-a impus nicio limită, despre evadarea care nu a inclus niciodată libertatea şi despre un final neaşteptat, apărut înainte de a se putea face dreptate.”
O carte fascinantă despre un simbol al răului, „care nu s-a căit şi nu a avut nicio remuşcare, până la final.”
David G. Marwell – Mengele. Demascarea „Îngerului Morţii”. Editura RAO. 434 pag.