Sindicaliştii cer păstrarea înălţimii minime necesare la admiterea în şcolile de poliţie

Sindicaliştii au păreri împărţite în jurul propunerii MAI de a elimina din admiterea la şcolile de poliţie a criteriului minim de înălţime. La dezbaterea de vineri, unii au punctat că renunţarea la criteriu ridiculizează meseria de poliţist, în vreme ce unii spun că inteligenţa ar trebui să primeze.

Urmărește
4273 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii cer păstrarea înălţimii minime necesare la admiterea în şcolile de poliţie

Sindicaliştii cer păstrarea înălţimii minime necesare la admiterea în şcolile de poliţie

Câţiva reprezentanţi ai sindicatelor şi oficiali ai Ministerului Afacerilor Interne au dezbătut, vineri, propunerea lansată cu puţin timp în urmă de a fi eliminat criteriul minim de înălţime pentru admiterea la instituţiile de învăţământ din cadrul instituţiei.

Unii dintre sindicalişti cer Ministerului Afacerilor Interne să menţină această normă necesară, pentru ca standardele să rămână la cotele care se impun.

„Ne permitem să criticăm şi să amendăm poziţia Ministerului de Interne prin care propune eliminarea criteriului minim de înălţime, considerând că este inoportun, inadecvat şi prematur. (...) Onorat Minister de Interne, în momentul când aţi dezbătut şi aţi prezentat expunerea de motive, pe site, aţi uitat să prezentaţi şi studiul de impact, un document necesar şi obligatoriu. (...) Mă gândesc că, dacă astăzi aveţi sentinţe de CNCD care vă forţează mâna privind desfiinţarea criteriului minim de înălţime, poimâine vă puteţi întâlni cu situaţia în care aveţi un proces pentru transexuali. Vreau să cred că Ministerul de Interne nu va deveni un institut de binefacere socială, chiar dacă mulţi îşi doresc să acceseze aceste structuri. Rugămintea mea e să nu lăsaţi din standardele de calitate, pentru că ele participă la liniştea statului de drept. Noi voiam să vă solicităm creşterea criteriului minim, dar mă abţin. Poate la o altă rundă”, a spus Marin Răileanu, preşedintele sindicatului SINPEN 2006.

Totodată, acesta a atenţionat reprezentaţii MAI, subliniind că există riscul ca meseria de poliţist sau de jandarm să devină ridicolă.

„În stradă, când vorbim de pază, de ordine publică (...), statul trebuie să-şi construiasă forţe capabile să menţină liniştea şi ordinea socială. MAI trebuie să menţină standardele de calitate altfel veţi duce în ridicol meseria de poliţist sau de jandarm”, a mai spus Marin Răileanu.

În replică, Mihai Valeriu, subsecretar de stat în MAI, a precizat „Studiile ne-au arătat că pregătirea nu este direct proporţională cu înălţimea, motiv pentru care ne-am gândit să facem aceste modificări. Este un început, îl privim ca atare. Ne aşteptam să aibă o poziţie puternică. Eu cred că putem să trecem peste acest moment şi să alegem ce e bun din el”.

De asemenea, nici Viorel Tatu, şeful serviciului Direcţia Juridică din cadrul ministerului, nu a fost de acord cu Marin Răileanu: „Eu nu pot să accept că o înălţime standard, să spunem 1.70 metri de acum... Cum puteţi să-mi motivaţi că o persoană care are o înălţime 1.69 metri este mai puţin competentă în a deveni poliţist decât cea care are 1.70 metri, fără altă verificare? (...) Atenţie, vorbim de acces în instituţii de învăţământ, nu vorbim de acces punctual, pe o funcţie oarecare, în serviciul de operaţiuni speciale”.

Pe de altă parte, generalul (r) Vasile Ciornei, reprezentantul Asociaţiei pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie „Om între oameni” (ADER), consideră binevenită o astfel de propunere.

„Pot să spun direct şi scurt că mă situez de partea dumneavoastră pentru că efectiv am fost implicat în astfel de probleme - resursa umană care se îndreaptă către instituţiile de forţă este din ce în ce mai redusă. În România nu mai găsim tinerii de acum 20-25 de ani ca înălţime, forţă, putere. Eu cred că şi cei mai mici îşi pot găsi locul într-un sistem precum al dumneavoastră şi cred că e perioada când contează forţa inteligenţei şi mai puţin forţa fizică”, a spus Vasile Ciornei.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, la începutul lunii noiembrie, că pentru concursul de admitere în şcolile de subofiţeri, care va avea loc în ianuarie 2018, ar putea fi eliminat baremul de înălţime, iar proba sportivă va fi schimbată cu un traseu alternativ din cauza condiţiilor meteo specifice sezonului rece.

Instituţia precizează că, prin prisma activităţilor desfăşurate de către IGSU, la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti traseul aplicativ este diferit de cel aplicat pentru şcolile de jandarmi şi de poliţie, fiind vorba despre 10 elemente pe care candidatul trebuie să le parcurgă într-un minut şi cinci secunde.

Toate aceste schimbări sunt cuprinse într-un ordin de ministru privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale MAI şi a Ordinul ministrului afacerilor interne privind activitatea de management resurse umane în unităţile militare ale MAI, care este pus în dezbatere publică.

În conformitate cu pachetul de măsuri aprobat de ministrul Carmen Dan, pentru diminuarea deficitului de personal, MAI organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie 2018 în şcolile de agenţi şi subofiţeri. Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri, astfel: 1600 pentru agenţi de poliţie, 700 pentru subofiţeri jandarmi, 300 pentru subofiţeri pompieri şi 280 pentru poliţişti de frontieră.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici