Stratul de zăpadă depăşeşte 2 metri şi jumătate pe Transfăgărăşan; traseele montane, închise. În Parâng, alertă din cauza pericolului producerii de avalanşe - FOTO

Instabilitatea stratului de zăpadă din masivul Parâng poate conduce oricând la producerea unor avalanşe, condiţii în care salvamontiştii din Petroşani susţin că traseele de creastă din masiv sunt închise, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
16591 afișări
Imaginea articolului Stratul de zăpadă depăşeşte 2 metri şi jumătate pe Transfăgărăşan; traseele montane, închise. În Parâng, alertă din cauza pericolului producerii de avalanşe - FOTO

Stratul de zăpadă depăşeşte 2 metri şi jumătate pe Transfăgărăşan; traseele montane, închise. În Parâng, alertă din cauza pericolului producerii de avalanşe

Şeful Salvamont Parâng, Remus Popescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că la altitudini de peste 1800 de metri sunt posibile avalanşe.

"În masivul Parâng, în zona de creastă traseele sunt închise. Nu recomandăm nimănui un astfel de traseu întrucât sunt posibile avalanşe. Stratul de zăpadă depus nu este stabilizat, este foarte mare, ajunge la 70 de centimetri la cota 1800 de metri, deci traseele de creastă nu sunt recomandate la acest moment", a precizat Remus Popescu, şeful Salvamont Parâng.

Potrivit sursei citate, în masivul Parâng a nins consistent în ultimele zile, astfel că stratul de zăpadă depăşeşte, în staţiune, jumătate de metru.

Pe creste, şi acolo unde zăpada a fost viscolită, stratul ajunge la 1 metru.

Stratul de zăpadă depăşeşte 2 metri şi jumătate pe Transfăgărăşan; traseele montane, închise

Vântul a bătut cu rafale de peste 80 de kilometri la oră, luni dimineaţa, viscolind zăpada şi reducând vizibilitatea la Cota 2000 pe Transfăgărăşan la mai puţin de un metru, blocând, de asemenea, intarea în Staţia Salvamont Argeş. 

"Iarna, la Cota 2000 se ajunge doar pe picioare, fie la deal, fie la vale. Duminică, dar şi în noaptea de duminică spre luni a fost viscol foarte mare. Sunt zone unde zăpada e viscolită la rasul ierbii şi alte zone foarte încărcate, unde pe drum sunt troiene foarte mari, de 2 metri şi jumătate. Aceasta este în sfârşit o iarnă aşa cum trebuie să fie. Aşa sunt iernile la munte, cu zăpadă. În ultimii 5 -6 ani am avut zăpadă foarte puţină şi teren relativ stabil, iar unii oamenii s-au obişnuit să se deplaseze peste tot. Acum, o să apară problemele pentru că vor spune: lasă, am mai fost în decembrie la munte. Numai că nu seamănă o zi cu alta, ca să nu mai spun de o lună decembrie cu o alta", a declarat Ion Sănduloiu, şef Salvamont Argeş.

Pe timpul viscolului, vizibilitatea a scăzut sub un metru.

"A fost un viscol care la rafală avea pete 80 de km la oră. Erau minute în şir când, ieşind afară, nu puteai să vezi nici la un metru. Dacă întindeai palma, nu ţi-o vedeai. Zăpada se depozitează în jurul obstacolelor, de obicei, iar de data asta s-a depozitat şi în jurul clădirii Salvamont. Avea cam un metru. Întâi am filmat, apoi am deszăpezit", a mai povestit Sănduloiu.

Duminică, un turist belgian care se avântase într-o drumeţie a fost întors din drum de salvamontişti.

"De când a nins am avut deja o persoană care s-a încăpăţânat să urce spre Bâlea. Duminică, când eu eram la Cota 2000, dar colegii mei de la cascadă de la Capra i-au explicat că e viscol puternic şi că nu poate să înainteze. Cetăţeanul belgian, care era echipat corespunzător nu a vrut iniţial să se oprească, spunând că o să meargă doar pe drum şi nu are şanse să se rătăcească. Ulterior, a înţeles care sunt riscurile şi i-a ascultat pe salvamontişti. A ajuns în siguranţă la bază. Alţi trei turişti m-au sunat să mă întrebe dacă pot să urce pe munte. E foarte bine că se interesează. Ei nu vor avea probleme în mod sigur", a mai declarat şeful Salvamont.

Aceeaşi sursă a mai precizat că traseele montane rămîne închise până la primăvară, în luna mai, când nu se vor mai emite buletine de risc de avalanşă:

"Aseară, a fost emis primul buletin nivometeorologic, dar cu clasificaţie de grad, dar în seara aceasta în mod sigur se va da şi un grad de risc".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici