Studenţii şi rezidenţii ieşeni, INTERVENŢIE inedită în conflictul politic. Cer demiterea a trei miniştri aflaţi pe lista lui Tudose

Liga Studenţilor Iaşi (LS IAŞI) solicită demiterea ministrului Educaţiei, Liviu Pop, a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog şi a ministrului Transporturilor, Alexandru Cuc, considerându-i vinovaţi de scăderea încrederii pe care o au tinerii în statul român.

Urmărește
1490 afișări
Imaginea articolului Studenţii şi rezidenţii ieşeni, INTERVENŢIE inedită în conflictul politic. Cer demiterea a trei miniştri aflaţi pe lista lui Tudose

Studenţii şi rezidenţii ieşeni, INTERVENŢIE inedită în conflictul politic Cer demiterea a trei miniştri aflaţi pe lista lui Tudose

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de reprezentanţii Ligii Studenţilor Iaşi, din care fac parte studenţii medicinişti şi rezidenţii ieşeni, miniştrii Liviu Pop, Florian Bodog şi Răzvan Cuc sunt vinovaţi de scăderea încrederii tinerilor în statul român, LS Iaşi solicitând ca cei trei să fie demişi.

Ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop este considerat de către studenţi şi elevi „cel mai slab ministru al Educaţiei Naţionale, acţiunile sale nefiind în interesul sistemului de învăţământ românesc, ci în cel exclusiv al coaliţiei de guvernare”, potrivit comunicatului citat.

„Prin ideea introducerii manualelor unice, intrument de propagandă specific unui regim totalitar, prin demiterea abuzivă a unor inspectori şcolari care au desfiinţat ulterior în instanţă ordinele de demitere, precum şi prin interesul scăzut arătat faţă de învăţământul superior şi prin gravele şi repetatele erori gramaticale pe care le comite, Liviu Pop a arătat că nu este deloc potrivit pentru funcţia pe care o ocupă”, arată studenţii.

Mai mult, la începutul anului universitar, la Iaşi, Liviu Pop a spus că va duce la capăt reforma în educaţie „indiferent că asta place sau nu, că stârneşte critici sau nu”, studenţii percepând această afirmaţie drept o ameninţare asupra integrităţii sistemului educaţional.

Liga Studenţilor reclamă, de asemenea, şi „caracterul clientelar” al relaţiilor pe care Liviu Pop le-ar avea cu unele organizaţii studenţeşti.

În cazul lui Florian Bodog, studenţii sunt nemulţumiţi pentru că nu au fost rezolvate problemele ridicate de către medicii rezidenţi în ceea ce priveşte plata gărzilor, dotarea spitalelor cu paturi şi vestiare pentru cei aflaţi în gardă şi nici nu au primit garanţii pentru menţinerea burselor de rezident după 1 ianuarie 2018 în limita plafonului salarial de 7.100 lei lunar brut, fiindu-le eliminate tichetele de masă.

Studenţii şi absolvenţii medicinişti sunt de asemenea critici la adresa ministrului Sănătăţii pentru că, deşi a promis, nu a mai răspuns apelului de a fi organizată o dezbatere pe tema admiterii la rezidenţiat şi nici nu a mai dorit să aducă îmbunătăţiri examenului propriu-zis. În plus, nu a fost adoptată o nouă metodologie de examen, fiind folosită cea de anul trecut, care a fost aspru criticată de candidaţi.

„După ce anul trecut Liga Studenţilor a intervenit pe lângă Florian Bodog pentru promovarea unui proiect de Ordonanţă de Guvern în vederea reintroducerii burselor pentru rezidenţi, în contra opiniei doamnei Lia Olguţa Vasilescu, acesta brusc nu a mai fost disponibil pentru dialog. Lipsa de transparenţă şi deschidere s-a văzut înclusiv în cazul problemelor privitoare la spitalele regionale, la dotarea cu ambulanţe sau în cazul dezbaterii privitoare la legea vaccinării obligatorii, care a fost monopolizată de reprezentanţii Ministerului în stil comunist”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit documentului citat, Liga Studenţilor solicitase ca studenţii medicinişti să fie consideraţi personal medical începând cu anul III de studiu (când începe activitatea clinică), cu toate drepturile şi obligaţiile aferente şi să fie remuneraţi cu 215 lei / gardă efectuată, calculaţi la salariul minim pe economie.

„Până la urmă, Florian Bodog s-a dovedit a fi un fals specialist în managementul sanitar, după ce presa a dezvăluit că acesta şi-a plagiat în proporţie de două treimi teza sa de doctorat în domeniu. În acest sens, Liga Studenţilor a sesizat Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara în ceea ce priveşte plagierea de către Bodog a tezei sale, solicitând de asemenea sancţionarea profesorului său coordonator, prof. univ. dr. Gheorghe Ionescu, în urma căreia se va solicita şi retragerea titlului de doctor”, mai spun studenţii.

La cazul ministrului Transporturi, studenţii sunt nemulţumiţi şi îl acuză că a blocat proiectul autostrăzii şi i-a „păcălit” pe elevi şi studenţi.

„Tinerii ieşeni consideră că Alexandru-Răzvan Cuc este, începând cu preluarea mandatului, principalul responsabil pentru blocarea proiectului realizării Autostrăzii A8 (Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş), care ar putea lega Moldova de restul ţării. În plus, Ministerul Transporturilor a refuzat solicitarea Ligii Studenţilor de a se acorda cartele de călătorie pentru elevi şi studenţi reduse cu 50% pe reţeaua Metrorex Bucureşti, aşa cum prevede legea, argumentând că sunt prea mari costurile tipăririi de noi cartele. Între timp, Ministerul a anunţat că s-au pus în vânzare cartele noi cu oferte de grup sau abonamente de un an, însă nu şi cartele reduse pentru elevi şi studenţi”, arată reprezentanţii Ligii Studenţilor Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici