STUDIU. Impactul coronavirusului poate duce la moartea a 1,4 milioane de oameni bolnavi de TBC

Noile cercetări prezic că aproximativ 1,4 milioane de persoane ar putea muri de tuberculoză (TBC) până în 2025, din cauza impactului pandemiei coronavirusului asupra luptei împotriva infecţiei.

Urmărește
3362 afișări
Imaginea articolului STUDIU. Impactul coronavirusului poate duce la moartea a 1,4 milioane de oameni bolnavi de TBC

STUDIU.. Impactul coronavirusului poate duce la moartea a 1,4 milioane de oameni bolnavi de TBC

 

Conform unui studiu citat de CNN, eforturile globale în lupta contra infecţiei cu noul coronavirus afectează diagnosticarea, tratarea şi prevenirea tuberculozei, ceea pot duce la aparaţia a încă 6,3 milioane de cazuri suplimentare de TBC, în următorii 5 ani, spun cercetătorii.
 
Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă, potenţial fatală, care poate afecta aproape orice parte a corpului, dar este în principal o infecţie a plămânilor. Este cauzată de un microorganism bacterian, bacilul de tuberculi sau Mycobacterium tuberculosis, fiind catalogată al doilea cel mai mare criminal la nivel global. 1,5 milioane de oameni mor anual din cauza acestei boli.
 
Doctorul român, Lucică Ditiu, care ocupă funcţia de director executiv Stop TB Partnership a explict print-un comunicat de presă că efortul de a contracara tuberculoza a fost încetinit de apariţia COVID-19. „Astăzi, guvernele se confruntă cu o cale torturoasă, navigând între iminentul dezastru al COVID-19 şi ciuma de multă durată a tuberculozei. Alegerea de a ignora tuberculoza din nou, ar şterge cel puţin o jumătate de deceniu de progrese greu câştigate împotriva infecţiei celei mai mortale din lume şi ar duce la îmbolnăvirea a milioane de oameni.", a spus Ditiu într-un comunicat de presă.
 
Un nou studiu a găsit o corelaţie între vaccinul pentru tuberculoză (BCG) - pe care România îl are în schema obligatorie - şi numărul redus de decese din cauza coronavirusului. Studiul preliminar postat pe medRxiv, un site pentru cercetări medicale nepublicate, găseşte o corelaţie între ţările care au politici obligatorii de vaccinare împotriva tuberculozei şi le solicită cetăţenilor să facă vaccinul Bacill Calmette-Guerin (BCG) şi cele care prezintă un număr mai mic de cazuri confirmate şi decese de Covid-19. Clinicieni din cel puţin şase ţări efectuează studii care implică oferirea vaccinului BCG angajaţilor din sănătate şi persoanelor în vârstă pentru a vedea dacă într-adevăr le oferă un nivel sporit de protecţie împotriva coronavirusului, potrivit Bloomberg.
 
Printre primii specialişti care au lansat studii despre eficacitatea BCG împotriva coronavirusului este românul Mihai Netea, expert în boli infecţioase la Centrul Medical Radboud Universty din Olanda. Echipa lui Netea a înscris deja 400 de cadre medicale în procesul de cercetare. 200 dintre ele au primit vaccinul BCG şi 200 au primit un placebo. De asemenea, Netea va începe un studiu separat care studiază eficienţa vaccinului BCG la cei trecuţi de 60 de ani.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici