Suspectul, un cetățean francez născut la Lyon în 2004 și identificat doar sub numele de Olivier A., „s-a predat la o secție de poliție din Pistoia”, lângă Florența, în centrul Italiei, duminică, a declarat pentru AFP Abdelkrim Grini, procurorul orașului Ales din sudul Franței.
Bărbatul s-a ascuns timp de trei zile, după comiterea crimei. „Este foarte satisfăcător pentru mine ca procuror”, a spus Grini, care se ocupă de acest caz. „În fața eficacității măsurilor puse în aplicare, suspectul nu a avut altă opțiune decât să se predea – și asta este cel mai bun lucru pe care l-ar fi putut face”.
Vineri, după ce inițial s-a rugat alături de Aboubakar Cisse, un tânăr din Mali de aproximativ 20 de ani, suspectul l-a înjunghiat pe acesta de zeci de ori și apoi l-a filmat cu un telefon mobil în timp ce striga insulte la adresa islamului. Erau singuri în moschee la acel moment, iar corpul lui Cisse a fost descoperit abia când credincioșii au început să sosească mai târziu în acea dimineață pentru rugăciunile de vineri.
Atacul, petrecut în satul La Grand-Combe din regiunea Gard, este cel mai recent dintr-o serie de înjunghieri mortale în Franța în ultimii ani. Franța găzduiește cea mai mare comunitate musulmană din Uniunea Europeană.
Mai mult de 70 de polițiști francezi au fost mobilizați din ziua de vineri pentru a „localiza și aresta” făptuitorul, considerat „potențial extrem de periculos”, a spus procurorul. „După ce s-a lăudat cu fapta sa, după ce practic și-a asumat responsabilitatea pentru ea, a făcut comentarii care ar sugera că intenționează să comită acte similare din nou”, declarase Grini duminică.
În videoclipul pe care suspectul l-a făcut imediat după comiterea crimei, acesta se felicita, spunând „Am făcut-o”.
Ministrul francez de Interne, Bruno Retailleau, i-a felicitat luni pe toți cei implicați după ce suspectul s-a predat. „Magistrații și anchetatorii au dat dovadă de mare determinare și profesionalism, ceea ce le-a permis să obțină rezultate într-un timp foarte scurt”, a scris el pe X.
Crima l-a pus pe Retailleau, un politician de dreapta dură cu o poziție fermă privind imigrația, sub presiune. În timp ce s-a întâlnit cu Grini în Ales în weekend, acesta în mod evident nu a vizitat locul crimei din La Grand-Combe.
În La Grand-Combe, peste 1.000 de persoane s-au adunat duminică pentru un marș tăcut în memoria victimei. Ei au mărșăluit de la Moscheea Khadidja, unde a avut loc înjunghierea, până la primărie.
Abdallah Zekri, rectorul unei moschei din Nimes, a denunțat un climat islamofob și a spus că simte „sentimente de furie și ură față de cei care au comis această crimă”.
Mai multe sute de persoane s-au adunat și la Paris duminică, inclusiv liderul de stânga Jean-Luc Melenchon, care l-a acuzat pe Retailleau că ar cultiva un „climat islamofob”.
Președintele Emmanuel Macron a exprimat „sprijinul națiunii” pentru familia victimei și „pentru compatrioții noștri musulmani”. „Rasismul și ura bazată pe religie nu vor avea niciodată un loc în Franța”, a spus el pe X duminică.
Retailleau a ordonat poliției să intensifice securitatea la moscheile din întreaga țară.