La o zi după ce și-au anunțat intenția de a cuceri porțiuni extinse din enclava dens populată, trupele israeliene au intrat în orașul situat la marginea sudică a Fâșiei Gaza – loc care a servit luni de zile ca ultim refugiu pentru cei fugiți din alte zone, transmite Reuters.
Ministerul Sănătății din Gaza a raportat cel puțin 97 de persoane ucise în ultimele 24 de ore în urma loviturilor israeliene, inclusiv cel puțin 20 de morți într-un atac aerian în suburbia Shejaia a orașului Gaza.
„Rafah a dispărut, este ștearsă de pe fața pământului. Dărâmă ce a mai rămas în picioare din case și bunuri”, a declarat pentru Reuters, printr-o aplicație de chat, un tată a șapte copii care a fugit spre Khan Younis, cerând să rămână anonim de teama represaliilor.
Ofensiva asupra Rafah reprezintă o escaladare majoră a războiului, reluat de Israel luna trecută, după ce a abandonat de facto armistițiul instaurat în ianuarie. Deși Israelul nu a detaliat clar scopurile pe termen lung ale „zonei de securitate”, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că trupele controlează acum „axa Morag”, o zonă situată între Rafah și Khan Younis, unde se afla odinioară o așezare israeliană.
Palestinienii evacuați în timpul armistițiului s-au întors temporar în zonele afectate, dar acum au fost din nou forțați să fugă, temându-se că Israelul intenționează o depopulare permanentă, mai ales în regiunile cu terenuri agricole și infrastructură vitală de apă.
De la expirarea primei faze a armistițiului, la începutul lunii martie, Israelul a impus o blocadă totală asupra bunurilor destinate celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza, recreând o catastrofă umanitară, conform organizațiilor internaționale.
Deși în timpul armistițiului nu a fost formată nicio administrație alternativă, poliția condusă de Hamas a revenit în stradă. În prezent, luptătorii dețin încă 59 de ostatici, vii sau morți, iar Israelul condiționează orice prelungire a armistițiului de eliberarea lor. Hamas refuză, solicitând în schimb un acord care să pună capăt războiului.
Liderii israelieni susțin că au fost încurajați de protestele împotriva Hamas în Gaza, în special în Beit Lahiya, dar Hamas îi etichetează pe protestatari drept colaboratori ai Israelului.
Până în prezent, peste 50.000 de palestinieni au fost uciși în campania militară israeliană, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. În Rafah, majoritatea populației a respectat ordinele de evacuare, dar atacurile asupra drumului principal dintre Rafah și Khan Younis au blocat mișcarea între orașe.
„Unii oameni au rămas pentru că nu mai știu unde să meargă sau s-au săturat să fie alungați iar și iar. Ne temem că vor fi uciși sau, în cel mai bun caz, arestați”, a spus Basem, un locuitor din Rafah.
Piețele sunt goale, iar prețurile pentru produsele de bază au explodat din cauza blocadei totale.
Ministerul Sănătății din Cisiordania, care are autoritate nominală asupra spitalelor din Gaza, avertizează că întregul sistem sanitar este în pericol de colaps.