COMENTARIU Luiza Popescu: Se anunţă o vară ploioasă, bună pentru agricultură dar rea pentru terase
Parfumul florilor de pe terase alăturat clipocitului picăturilor de ploaie, te îmbie şi te fac să treci cu vederea umezeală hainelor. Oamenii adoră să stea afară, este sezonul cel mai iubit de români. Frapierele aburinde, paharele îngheţate pline cu digestive gustoase, berile artizanale româneşti cu toate aromele şi toate gusturile sunt băute fără suflare. Asta este atmosfera pe terasele României.
Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să mergem la munte. Terasele sunt învăluite cu parfum de cimbru sălbatic şi fan proaspăt cosit. Pe grătare sfârâie păstrăvii, fripturile şi cartofii noi copţi. Toate acestea fiind însoţite de salate de varză cu mărar şi castraveţi muraţi de vară. Asta este tradiţia la noi. De la munte la mare, unde cherhanaua o găseşti adulmecând mirosul de saramură şi de peşte fript pe grătarul stropit cu sare grunjoasă. Că să nu mai vorbim de sosurile din roşii proaspete coapte la soare inundate de pătrunjel şi usturoi. Astea sunt terasele pline de oameni fericiţi şi dornici să se vadă cu rudele sau prietenii. Terasele din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Oradea, Timişoara şi multe alte oraşe minunate unde bucătari cu experienţă creează farfurii învăluite în arome de lavandă sau fenel, înfrumuseţate cu petale de flori proaspete. Ei sunt dornici să muncească, să creeze, şi sunt fericiţi de oaspeţi.
Şi precum zicala… În spatele orcărei terase există un interior cu geamuri mari deschise şi mese dezinfectate, de unde ploaia torenţială poate fi admirată.
Finalul doresc să i-l dedic stării de alertă, pe care o rog în numele tuturor restaurantelor să ne lase să adăpostim clienţii în interior, cu distanţare şi dezinfectare evident, dar să ne lase.
Se anunţă o vară ploioasă, bună pentru agricultură, dar rea pentru terase.