ALIMENTAŢIE  Totul despre ouă: proprietăţi şi contraindicaţii. Câte este indicat să mănânci pe săptămână

Oul este un aliment pe cât de bogat în proprietăţi, pe atât de multe ori este subiectul unor mituri false.

Urmărește
27634 afișări
Imaginea articolului Totul despre ouă: proprietăţi şi contraindicaţii. Câte este indicat să mănânci pe săptămână

Totul despre ouă: proprietăţi şi contraindicaţii. Câte este indicat să mănânci pe săptămână

Oul este bogat în proteine ​​nobile, esenşiale pentru toate celulele care alcătuiesc organismul nostru (inclusiv muşchii), dar şi în vitamine şi săruri minerale, de la vitamina B12, necesară multor procese metabolice, la luteina şi zeaxantina, substanţe cu denumiri puţin cunoscute, dar care au proprietăţi importante pentru sănătatea ochilor.

În ciuda faptului că sunt considerate un aliment „sărac”, mult mai ieftin decât alte surse de proteine, ​​precum carnea şi peştele, ouăle sunt un aliment bogat în nutrienţi:

„Ouăle conţin multe vitamine şi minerale: sunt bogate în fier, o componentă fundamentală a hemoglobinei, proteina care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului şi mioglobina, proteina care furnizează muşchilor oxigen.

În ceea ce priveşte vitaminele, acestea sunt o sursă excelentă de vitamina K, utilă şi pentru oase, şi vitaminele B, în special vitamina B12, care este importantă pentru metabolismul carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Mai conţin, în gălbenuş, colină sau vitamina J, care favorizează curăţarea ficatului şi îmbunătăţeşte performanţa sistemului nervos, şi vitamina D, esenţială pentru oase şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. În sfârşit, sunt bogate în luteină şi zeaxantină, care efectuează o acţiune eficientă în prevenirea bolilor precum degenerescenţa maculară”, spun specialiştii

Oul şi colesterolul

Unul dintre stigmatele care au înconjurat ouăle de ani de zile este legat de colesterol. Asta, deşi mai multe studii au arătat că dieta afectează doar nivelul de colesterol pentru aproximativ 20%, în timp ce restul este determinat de stres şi factori genetici.

„Ouăle favorizează creşterea colesterolului bun sau HDL datorită lecitinelor conţinute de gălbenuş. Multe studii au arătat că nu există o corelaţie între aportul de ouă şi o creştere a colesterolului rău, dimpotrivă, s-a demonstrat o creştere a colesterolului HDL bun”, subliniază un nutriţionist.

Colesterolul pe care îl măsuram direct în sange, cu analize de sânge, nu este direct legat de ceea ce se găseşte în alimente, ci este format din ficat tot plecând din zaharuri rafinate şi cereale. 70-80% din colesterol este endogen, este produs de organism şi are adesea şi o cauză genetică”, afirmă Giulia Temponi, nutriţionistă.

Câte ouă poţi mânca?

Un alt stigmat se referă la conţinutul de lipide sau grăsimi din ouă. „Grăsimile conţinute de ouă sunt grăsimi bune şi sunt prezente în principal în gălbenuş, în timp ce albuşul de ou conţine în principal proteine. Într-o sută de grame de ou fiert tare sunt aproximativ 13 grame de proteine. Având în vedere că un ou cântăreşte aproximativ 60-70 de grame, dacă urmaţi o alimentaţie adecvată, consumul unui ou pe zi nu este o problemă pentru majoritatea oamenilor”.

Dacă, în schimb, preferi sp consumi doua ouă la o singură masă, nutritionistul sugerează ca se pot inlocui alte surse de proteine ​, precum carnea sau peştele, cu două ouă pentru două-trei mese pe săptămâna.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici