Menestrelul Olteniei vorbeşte despre viaţa de artist în pandemie, despre noul său album, ,,Îndrăgostiţi fără noroc”, despre prietenia cu Amza Pellea, despre oameni dragi şi momente de neuitat, trăite de-a lungul carierei sale.
Tudor Gheorghe povesteşte cu umor şi nostalgie, cântându-ne şi încântându-ne, ca într-un spectacol, aşa cum numai el ştie s-o facă.
Marius Tuca: 75 de ani, incredibil. Din care aproape 60 pe scena, aproape.
Tudor Gheorghe: Pe la 17 ani am intrat în Institut. Da, 60 de ani pe scenă. Am facut 50 de ani si n-a băgat nimeni de seamă.
Tuca: M-a urmarit multa vreme pocestea ta din America, aia cu drogurile.
Gheorghe: Da, e adevarata. E un indemn, feriti-va.
T: Era un indemn la drogati-vă?
G: Dimpotriva, spuneam ce rău mi-a fost.
T: Mi-ai povestit ceva fabulos. Ceva cu un câine care avea dinţi de aur, în curtea unora din Basarabia.
G: Povestea este fabuloasa. Am ajuns in Basarabia, la Tighina. M-a invitat bulibaşa de acolo, şi după o noapte fantastică, cu icre negre si vodcă, a adus o trupă de cântători de la teatrul de rromi din Odessa, ca să ne impresioneze.
T: Trebuie filmata.
G: Multe trebuiau filmate.
T: Albumul asta a aparut? Îndragostiţi fară noroc, Tudor Gheorghe, 23 de cantece şi poeme. Cand ai fost ultima oara în studio să înregistrezi?
G: Acum vreo 40 de ani.
T: Mi se pare ceva incredibil. Acest album e o bucurie pentru mine, e vorba de aranjament, de selecţia pieselor. Sunt atatea piese fabuloase de dragoste. Până să ajungem la album, trebuie să te întreb câte ceva despre această vreme a pandemiei. Pe 1 august împlineşti 75 de ani, îţi urez la mulţi ani. Ce ai făcut în vremea pandemiei?
G: Am mai fost întrebat cum suport. Un om care 230-250 de zile pe an bântuie prin turnee, pentru mine statul acasa a fost o binecuvântare. Am stat, am scris, m-am odihnit, m-am relaxat, am gătit, am facut sport, nu m-am plictisit nici o secundă.
G: Poporul roman e panicat, e speriat, dar noi am fost pacaliţi prea mult de-a lungul istoriei si lumea nu mai crede.
T: E ca strigatul „vine lupul” si nu mai crezi.
G: M-am oprit azi la Craiova, doi au intrat într-o benzinarie fară mască. Fata le-a zis, ei au înjurat-o. Ei se îmbolnavesc, şi risipesc.
T: Nu stiu daca te-am întrebat vreodata, apropo de Sorescu, limbajul lui din poezie era acelaşi pe care îl gaseai în copilaria ta, în adolescenţa ta în Oltenia?
G: Da. Faceam şi o gluma, spunand că de la Bulzeşti de la Balca nu ai nici o şansa decat dacă treci prin Podari.
T: Si eu am copilarit acolo, dar nu până la 16 ani.
G: Imaginează-ţi : Fănuş Neagu, Cezar Grogoriu, Banuţă, la festivalul umorului de la Vaslui. Beam un vin, Zghihara de Huşi. Ziceau: asta e vinul pe care îl bea Ştefan cel Mare înainte de batalie. Era un vin slab, de 10 grade.
T: Mircea Dinescu vorbeşte despre generaţia lui că a trăit mult ca a băut vin, pe când Nichita Stanescu a băut vodca. Paunescu ar fi facut 77 de ani. Cum te raportezi la aceste plecări?
G: Eu avand marea şansă să fiu infiat de aceasta tagma, de crud, adica la primele spectatole ei şi-au dat seama că aş putea fi exponentul starilor lor poetice, si pe mine m-au indragit. Am avut prieteni. Nopţile cu fiecare din ei au fost memorabile. Fiecare are povestea lui. Atunci cand am facut afirmaţia că odată cu Adrian Paunescu pentru mine s-a încheiat poezia romană, unii m-au criticat.
T: Te sprijini pe opera lor.
G: Ei au pus caramidă peste caramidă ca sa mă înalt eu. Aş fi rămas iubitor de poezie.
T: E un spectacol la care rămâi cu gura cascată. E o lectie deschisă pe care poţi să o predai oricând poporului român. Tot cautam modele occidentale, şi originle noastre sunt cele mai frumoase şi cele mai vulnerabile, şi cele mai putin exploatate. L-am avut invitat pe directorul de la Asta, care restaurează casele lemnişor cu lemnişor.
G:În 71 am făcut un spectacol, în care cântam Barbu, Riga Crypto si Lapone Enigel. Am simţit că am făcut apusul prea mare, aşa că am facut un spectacol, Şapte Balade.
G: Voiam să spun o poezie aici. Si mă ia groaza. Dacă spun o poezie de-a lui Vulpescu, Spovedania acelui eroş, trebuie sa le scriu pe tablă, pentru ca nimeni nu mai înţelege. Generaţia de acum nu mai are noţiunea cuvintelor de atunci.
T: Sunt 23 de poeme si de cântece. Spune-mi, toate cântecele au fost în concertul din 2017.
G: Da, e integral concertul de atunci. Toate discurile mele sunt spectacole.
T: Să mai ascultam ceva, Despărire în flori, pe versurile lui Adrian Păunescu.
T: Cum era Amza Pelea. Cum era ca om?
G: Era fabulos, extraordonar. Am si acum o pereche de butoni de la el. Era de o bunătatea extraordinară. Minunea lui Dumnezeu, fantastic om. Am fost cu el în piaţa la Craiova. Eu eram la începuturile mele, el venise la Craiova nu ca director. Eram într-un turneu. Doi olteni.
T: Cum era publicul? Se rupeau sălile.
G: Da. Atunci se băgase autofinanţarea la cultura. Plecam amandoi într-un turneu, şi toate încasările le lua teatrul din Craiova, noi luam 18 lei pe zi, teatrul ne platea cazarea.
T: Plecarea lui a fost dramatica.
G: Eu am plecat în America, si acolo am aflat ca a murit. El si Nichita, au murit la interval de o saptamână
G: Au venit piloţii Tarom si mi-au zis că a murit Amza.
T: Ştiai că e bolnav?
G: Da. am fost cu el la Ineu, amandoi într-un spectacol, în turul asta al nostru. Ne-a primit primariţa si ne-a dus la fabrica de ciorapi. Când am intrat la controlul calitatii, erau 200 de perechi de picioare in poziţii genecologice, si noi râdeam. El mi-a zis, nepoate cred că nu mă simt bine. Nu mai putem face spectacole, le faci singur. Pai cum, ne omoara lumea. Atunci venise primul scaner la Elias, a ieşit doctorul dupa vreo doua ceasuri, cu lacrimi în ochi, si mi-a zis: metafază, se curaţă în maxim şase luni.
T: Cum a stat atât de mult?
G: Era puternic si nu se vaita. Avea mandria lui.
T: Apropo de teatru, nu ţi-e dor sa joci într-un spectacol?
G: Ba da. Beligan a jucat până la 90 de ani. De cântat nu pot până la 90, dar de jucat pot.
T: Mulţumesc mult şi la mulţi ani.