Această extindere a aprobării în Uniunea Europeană, valabilă în toate cele 27 de state membre, se referă la vaccinul Abrysvo, produs de Pfizer, care a primit aviz favorabil din partea experților Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) în luna martie.
Decizia reprezintă un dezavantaj pentru compania rivală GSK, care nu a obținut încă aprobarea pentru utilizarea vaccinului său împotriva RSV în această categorie de populație.
Atât Pfizer (SUA), cât și GSK (Marea Britanie) mizează pe vânzări puternice ale vaccinurilor lor împotriva RSV, lansate în Statele Unite în 2023, în contextul în care ambele companii se confruntă cu pierderea exclusivității unor medicamente de top, din cauza competiției generice preconizate în a doua jumătate a deceniului.
Totuși, ambele companii s-au confruntat cu dificultăți: vânzările vaccinurilor RSV au scăzut semnificativ în SUA în al doilea sezon de toamnă de la lansare.
În Europa, însă, Pfizer a obținut un succes important în 2023, când guvernul britanic a ales compania americană în detrimentul GSK pentru a furniza aproximativ 5 milioane de doze destinate adulților în vârstă și femeilor însărcinate, pentru protejarea bebelușilor în Anglia și Irlanda de Nord, pe o perioadă de doi ani.
Săptămâna trecută, Agenția pentru Sănătate și Securitate din Regatul Unit a publicat primele date din 2024 privind administrarea vaccinului Pfizer în Anglia, care arată că vaccinul a dus la o reducere semnificativă a internărilor în rândul persoanelor vârstnice.
Astfel de date din lumea reală pot fi valoroase pentru alte țări europene care analizează introducerea vaccinului RSV în programele naționale de vaccinare.
Un purtător de cuvânt al Pfizer a precizat marți că vaccinul companiei este deja inclus în patru programe naționale de imunizare din UE destinate persoanelor vârstnice.