- Home
- Stirile zilei
- (06.03.2019, 11:40)
Un arhipelag din Pacific trece în aceste momente prin cel mai mare dezastru ecologic din istoria zonei. O pată uriaşă a otrăvit apele | VIDEO
Insulele Solomon se află de aproximativ o lună în mijlocul celui mai mare dezastru ecologic din istoria acestei părţi a Oceanului Pacific, după cum descriu situaţia autorităţile, relatează The Guardian. O enormă pată de tiţei ameninţă viaţa locuitorilor din salba insulară.
Urmărește
4160 afișări
Un arhipelag din Pacific trece în aceste momente prin cel mai mare dezastru ecologic din istoria zonei. O pată uiraşă a otrăvit apele | VIDEO
La începutul lunii februarie, un ciclon s-a dezlănţuit în largul Insulei Rennell, care aparţine Arhipelagului Solomon, iar un petrolier care se afla în zonă a fost izbit de valuri de stâncile recifului Kongobainiu.
În urma accidentului, zeci de tone de ţiţei au început să erupă din petrolierul MV Solomons Trader, înecând într-un negru sângeriu culoarea albastră topaz a Pacificului. În momentul în care nava a fost luată de ciclon, încărca bauxită de la o mină din apropiere.
La bordul ambarcaţiunii se aflau 700 de tone petrol, care s-au împrăştiat de-a lungul recifului, otrăvind fauna din jur şi pânza freatică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Acum, un peisaj dezolant de peşti morţi pluteşte în proximitatea malurilor, iar o pătură uleioasă de gudron acoperă plajele. Şi nimeni nu vine încă să cureţe dezastrul.
Petrolierul este operat de compania King Trader. Deşi asiguratorul sud-coreean al companiei, Korea P&I Club, a început o operaţiunea de recuperare a epavei, nicio măsură nu a fost luată pentru a stopa extinderea petei de ţiţei, subliniază cotidianul britanic.
Oamenii au probleme cu hrana
Între timp, autorităţile duc o luptă contracronometru pentru a încerca să împiedice împrăştierea poluării spre Rezervaţia Naturală East Rennell, din partea răsăriteană a Insulei Rennell, care se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
King Trader şi Korea P&I au prezentat scuze, descriind incidentul ca „total inacceptabil”.
Experţii spun că operaţiunea de epurare a zonei acvatice ar putea dura luni întregi.
Însă pentru locuitorii satelor de pe Insula Rennell timpul a devenit o bombă cu ceas. Satele de coastă Matanga, Vangu, Lavangu şi Kangava sunt cele mai afectate de accidentul ecologic. În aceste aşezări, pescuitul a fost interzis pe o perioadă nedeterminată, iar sătenii, a căror hrană se bazează covârşitor pe peştele prins, sunt acum dependenţi de transporturile umanitare care sosesc tocmai de la circa 250 de kilometri distanţă, din capitala statului insular, Honiara.
Steward Seuika, a cărui familie locuieşte în apropiere de Golful Kangava, spune că locuitorii sunt nevoiţi să bea acum apă de ploaie, după ce apa proaspătă colectată din izvoarele de lângă ţărm a fost contaminată cu petrol.
Unii săteni se plâng că au suferit arsuri după ce au luat contact cu petrolul în timp ce încercau să cureţe plaja.
„În cazul în care valurile se vor diminua în lunile următoare, petrolierul s-ar putea răsturna. Dacă se va întâmpla acest lucru, ar putea urma un alt dezastru”, a declarat ofiţerul de pescuit din provincia Renbel, Job Hukaoana.
Statul Insulele Solomon ocupă arhipelagul omonim, format din aproape 1.000 de insule vulcanice şi coraligene, mai puţin insulele Buka şi Bougainville, care aparţin statului Papua Noua Guinee.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Cutremur de suprafaţă în Marea Neagră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:40
Deputat PSD, despre o candidatură a lui Victor Ponta la prezidenţiale: Ar fi o aventură personală
-
astăzi, 11:35