Un arhipelag din Pacific trece în aceste momente prin cel mai mare dezastru ecologic din istoria zonei. O pată uriaşă a otrăvit apele | VIDEO

Insulele Solomon se află de aproximativ o lună în mijlocul celui mai mare dezastru ecologic din istoria acestei părţi a Oceanului Pacific, după cum descriu situaţia autorităţile, relatează The Guardian. O enormă pată de tiţei ameninţă viaţa locuitorilor din salba insulară.

Urmărește
4159 afișări
Imaginea articolului Un arhipelag din Pacific trece în aceste momente prin cel mai mare dezastru ecologic din istoria zonei. O pată uriaşă a otrăvit apele | VIDEO

Un arhipelag din Pacific trece în aceste momente prin cel mai mare dezastru ecologic din istoria zonei. O pată uiraşă a otrăvit apele | VIDEO

La începutul lunii februarie, un ciclon s-a dezlănţuit în largul Insulei Rennell, care aparţine Arhipelagului Solomon, iar un petrolier care se afla în zonă a fost izbit de valuri de stâncile recifului Kongobainiu.

În urma accidentului, zeci de tone de ţiţei au început să erupă din petrolierul MV Solomons Trader, înecând într-un negru sângeriu culoarea albastră topaz a Pacificului. În momentul în care nava a fost luată de ciclon, încărca bauxită de la o mină din apropiere.

La bordul ambarcaţiunii se aflau 700 de tone petrol, care s-au împrăştiat de-a lungul recifului, otrăvind fauna din jur şi pânza freatică.

Acum, un peisaj dezolant de peşti morţi pluteşte în proximitatea malurilor, iar o pătură uleioasă de gudron acoperă plajele. Şi nimeni nu vine încă să cureţe dezastrul.

Petrolierul este operat de compania King Trader. Deşi asiguratorul sud-coreean al companiei, Korea P&I Club, a început o operaţiunea de recuperare a epavei, nicio măsură nu a fost luată pentru a stopa extinderea petei de ţiţei, subliniază cotidianul britanic.

Oamenii au probleme cu hrana

Între timp, autorităţile duc o luptă contracronometru pentru a încerca să împiedice împrăştierea poluării spre Rezervaţia Naturală East Rennell, din partea răsăriteană a Insulei Rennell, care se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

King Trader şi Korea P&I au prezentat scuze, descriind incidentul ca „total inacceptabil”.

Experţii spun că operaţiunea de epurare a zonei acvatice ar putea dura luni întregi.

Însă pentru locuitorii satelor de pe Insula Rennell timpul a devenit o bombă cu ceas. Satele de coastă Matanga, Vangu, Lavangu şi Kangava sunt cele mai afectate de accidentul ecologic. În aceste aşezări, pescuitul a fost interzis pe o perioadă nedeterminată, iar sătenii, a căror hrană se bazează covârşitor pe peştele prins, sunt acum dependenţi de transporturile umanitare care sosesc tocmai de la circa 250 de kilometri distanţă, din capitala statului insular, Honiara.

Steward Seuika, a cărui familie locuieşte în apropiere de Golful Kangava, spune că locuitorii sunt nevoiţi să bea acum apă de ploaie, după ce apa proaspătă colectată din izvoarele de lângă ţărm a fost contaminată cu petrol.

Unii săteni se plâng că au suferit arsuri după ce au luat contact cu petrolul în timp ce încercau să cureţe plaja.

„În cazul în care valurile se vor diminua în lunile următoare, petrolierul s-ar putea răsturna. Dacă se va întâmpla acest lucru, ar putea urma un alt dezastru”, a declarat ofiţerul de pescuit din provincia Renbel, Job Hukaoana.

Statul Insulele Solomon ocupă arhipelagul omonim, format din aproape 1.000 de insule vulcanice şi coraligene, mai puţin insulele Buka şi Bougainville, care aparţin statului Papua Noua Guinee.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici