Victor Alistar, membru CSM: „Unii dintre cei care au dat dări de seamă către serviciile secrete au funcţii înalte azi în autoritatea judecătorească”

  • „Ce facem cu raportul Inspecţiei Judiciare referitor la protocoale? Anexele raportului nu le putem citi că sunt secretizate. S-au trimis adrese la SRI să se desecretizeze doar datele referitoare la magistraţi. De 2 ani, SRI nu ne-a răspuns şi nici nu ne-a trimis documentele înapoi”
  • „O parte din cei din Justiţie care au fost în echipele mixte nu vor să se declasifice nimic. Cei din Justiţie au dat dări de seamă către serviciile secrete”
  • „În CSM sunt nisipuri mişcătoare. Există nişte afinităţi #Judiciar, #Politic. (...) CSM nu a reuşit să responsabilizeze Justiţia. În CSM, independenţa nu a venit şi cu responsabilitate”
  • „Văd un haos la nivel profesional în toate domeniile. Văd o agresivitate care vine să compenseze lipsa de competenţă. Nu văd o separare între Politic şi Justiţie”
  • „N-am văzut ca parchetele să investigheze lipsa stocurilor de medicamente. E treaba Justiţiei să analizeze dacă autorităţile şi-au respectat atribuţiile de serviciu, în mod legal”
  • „Preocupările procurorilor de vârf sunt să interfereze cu politicienii, să regleze conturi de putere în parchete. Preocupările procurorilor din conduceri sunt altele. Colaborarea cu serviciile secrete a dus la deprofesionalizarea procurorilor”
  • „Certificatul verde trebuie introdus în măsura în care toată lumea are acces la el”
Urmărește
11204 afișări
Imaginea articolului Victor Alistar, membru CSM: „Unii dintre cei care au dat dări de seamă către serviciile secrete au funcţii înalte azi în autoritatea judecătorească”

Victor Alistar, membru CSM: „Unii dintre cei care au dat dări de seamă către serviciile secrete au funcţii înalte azi în autoritatea judecătorească”

„Văd un haos la nivel profesional în toate domeniile. Văd o agresivitate care vine să compenseze lipsa de competenţă. Nu văd o separare între Politic şi Justiţie. Sunt magistraţi care susţin teze de politică publică. Justiţia funcţionează pe alocuri şi este nefuncţională în alte locuri”, spune în emisiunea OFF/OnThe Record, Victor Alistar, reprezentantul societăţii civile în CSM, despre cum văd magistraţii haosul de pe scena politică.

„N-am văzut ca parchetele să investigheze lipsa stocurilor de medicamente. E treaba Justiţiei să analizeze dacă autorităţile şi-au respectat atribuţiile de serviciu, în mod legal. Este treaba Justiţiei să cenzureze pe legalitate autorităţile. Vârfuri din Justiţie n-au curaj să se atingă de subiectele fierbinţi. Preocupările procurorilor de vârf sunt să interfereze cu politicienii, să regleze conturi de putere în parchete. Preocupările procurorilor din conduceri sunt altele. Colaborarea cu serviciile secrete a dus la deprofesionalizarea procurorilor”, a declarat Alistar, referindu-se la lipsa de activitate a parchetelor pe timp de pandemie.

„Mă miră interpelarea domnului Burduja. Niciodată serviciile secrete nu vor accepta să le fie auditat modul de culegere a informaţiilor, ca ele să poată deveni probe. Ce facem cu raportul Inspecţiei Judiciare referitor la protocoale? Anexele raportului nu le putem citi că sunt secretizate. S-au trimis adrese la SRI să se desecretizeze doar datele referitoare la magistraţi. De 2 ani, SRI nu ne-a răspuns şi nici nu ne-a trimis documentele înapoi. O parte din cei din Justiţie care au fost în echipele mixte nu vor să se declasifice nimic. Cei din Justiţie au dat dări de seamă către serviciile secrete. S-ar vedea că unii dintre ei au funcţii înalte azi, în autoritatea judecătorească”, a susţinut Alistar, pe Aleph News.

Despre rolul CSM, de garant constituţional al independenţei Justiţiei, Victor Alistar a afirmat: „În CSM sunt nisipuri mişcătoare. Este o sensibilitate în CSM (n.m. la politic). Te gândeşti dacă cumva în CSM nu sunt aripile judiciare (n.m. ale partidelor). Există nişte afinităţi #Judiciar, #Politic. (...) CSM nu a reuşit să responsabilizeze Justiţia. În CSM, independenţa nu a venit şi cu responsabilitate”.

„E o eroare desfiinţarea SIIJ, e o marotă. Dacă în Justiţie se petrec abuzuri, trebuie să existe remedii. SIIJ este singura structură independentă politic. Aş face apel la oamenii politici să se răcorească un pic. Nu mai trebuie plecată urechea la grupurile de putere din sistemul judiciar. SIIJ funcţionează cu sub jumătate din schemă. Eu aş vrea un SIIJ eficient, care să producă. Nu cred că singurul sistem imaculat este Justiţia. La CSM nu sunt sancţiuni disciplinare, la SIIJ nu sunt trimiteri (...) E lipsă de responsabilitate faţă de societate în sistem. Sistemul se autoalimentează cu impunitate, ca sursă divină a puterii (...) Sunt procurori care se încolonează ba pe stânga, ba pe dreapta, că poate vor accede la nominalizări. Sistemul judiciar este fracturat şi polarizat. Oameni care ar putea fi modele în sistem pleacă. (...) Trebuie combătută corupţia, dar pe bune. Justiţia nu trebuie să fie vânătoare de vrăjitoare, în funcţie de cât de indezirabil ai ajuns”, a declarat acesta pe Aleph News.

Reprezentantul societăţii civile în CSM a explicat şi noţiunea de discriminare dar şi clasificarea drepturilor fundamentale relative şi absolute, pe Aleph News:
„Discriminarea este când 2 persoane, aflate în aceeaşi situaţie, sunt tratate diferit. Vaccinaţii şi nevaccinaţii ar trebui să se afle în aceeaşi situaţie. Restrângerea drepturilor ar trebui să se facă strict în raport cu scopul urmărit. Scopul urmărit este oprirea răspândirii bolii. La noi se lucrează prost, tehnic şi juridic. De ce nu putem suspenda actele administrative? Justiţia face controlul excesului de putere al executivului sau nu îl face? (...) Exerciţiul anumitor drepturi poate fi îngrădit. Restrângerea exerciţiului unor drepturi este posibilă. Certificatul verde trebuie introdus în măsura în care toată lumea are acces la el. Dacă m-am vaccinat este o informaţie cu caracter personal. Cred că toată lumea din CSM e vaccinată”.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici