T: Cum decurg orele de psihoterapie?
M: Terapia a devenit pentru mine un lucru pe care îl fac în fiecare zi de foarte mulţi ani de zile. Ne-a prins perioada aceasta foarte asezaţi. Suntem foarte familiarizaţi cu platformele online. Nu e o mare diferenta acum ce facem cu ceea ce faceam înainte.
M: Sunt tot felul de probleme pe care le poţi întâmpina. Mereu trebuie să verifici ce ai facut. Comportamentul asta compulsiv devine excedentar şi se transformă în nevroză cu timpul. Sunt tot felul de dispoziţii pe care le avem. Cei care au avut o anxietate controlată acum a explodat anxietatea lor. În momentul în care a apărut această criză, prudenţă a devenit obsesie. Cei care înainte au avut anxietăţi în momentul de faţa se comportă foarte bine.
T: Conducatorii pe care îi avem acum au exploatat starea de nesiguranţă.
M: Frica vinde bine. Sunt mulţi interesaţi. Prezentarea a ceva în termeni de pericol îi face pe oameni să adere mai mult la acel lucru. Instrumentele prin care se pot comunica pericolele sunt mai sofisticate.
T: Liderii ne spun să stăm acasa. Daţi-mi o explicaţie de ce populaţia nu reacţioneaza la asta.
M: Sunt mulţi oameni care au de caştigat din treaba aceasta. În perioada aceasta pentru prima dată pierzătorii işi văd visul împlinit. Loserii sunt egali cu oamenii competenti. Nimeni nu mai munceşte. Acum ei se simt foarte bine pentru ca nu există nicio diferenţă între ei. De ce să nu susţină asa ceva? Îi avantajeaza.
Despre educatie
M: Trebuie facută o platformă online de învăţare. Nimeni nu a luat în seama aceasta idee. Eu sper ca macar acum ca viitorul e o combinaţie dintre învaţarea faţă în faţă şi învăţarea online. Un sistem devine din ce în ce mai capabil dacă experimentează. Nu hazardat. Cu cap. Nici macăr privaţii nu au fost lasaţi.
T: Ce e de făcut pentru a ieşi din starea asta?
M: În industria farmaceutica aproape că nimeni nu s-a îmbolnăvit şi au lucrat în perioada asta aproape non stop. Putem să învăţăm de la ei. Cum au făcut să nu se infecteze? Acest „know how” se poate direcţiona spre alte fabrici, întreprinderi. Cred că trebuie să ne învăţăm să fim mai toleranţi la riscuri. Sa acceptam că viaţa continua si o doza de risc.
M: Pentru anxietate este platforma paxonline.net. si pentru depresie depreter.ro.
M: Viitorul va fi în funcţie de ce vor vrea oamenii să facă. Dacă oamenii vor învăţa din această criză să stea liniştiţi acasă atunci va fi mai rau.