- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (24.02.2020, 12:54)
- Teona Tomoiaga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Virgil Popescu: 45% din emisiile de carbon de la Complexul Energetic Oltenia vor fi reduse
- Virgil Popescu: Green Deal, subiectul fierbinte ale anului
- România îşi va atinge ţintele până în 2050
- La finele lui 2026, emisiile de CO2 de la CE Oltenia vor fi reduse cu 45%
Urmărește
592 afișări
Virgil Popescu: 45% din emisiile de carbon de la Complexul Energetic Oltenia vor fi reduse
Comisia Europeană îşi propune, prin Green Deal, ca până în 2030 să reducă cu 55% emisiile de dioxid de carbon la nivelul UE, iar România poate face faţă acestui obiectiv până în 2050, a declarat luni Virgil Popescu, ministrul interimar al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
“Nu este uşor, în România, cu mixul energetic pe care îl avem, cu 25% energie produsă pe bază de cărbune, să ajungem în 2030 şi în 2050 la aceste reduceri. Este vorba de acel Plan Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice care este în dezbatere publică şi care are o ţintă foarte ambiţioasă, de 30,7% energie regenerabilă. Poate că unii se întreabă de ce e sub media europeană, de 32%. Eu cred că este o ţintă foarte ambiţioasă, care poate fi atinsă şi este una realistă pentru ţara noastră”, a explicat ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit ministrului interimar al Economiei, România trebuie să îşi asume o ţintă realistă pe care o poate duce la îndeplinire. “Dacă ne gândim că în 2027/2028 o parte din capacităţile de regenerabile ies din uz, atunci începem să ne gândim că 30% este o ţintă chiar ambiţioasă, pentru că trebuie să punem în loc şi ce am avut, ce am pus înainte în regenerabile şi trebuie să le înlocuim pe acelea, să ajungem la ţinta de 30%. Ce facem cu cărbunele? Este o problemă foarte mare. Cum reuşim să ne pliem în aşa fel încât să folosim toţi banii europeni din Fondul de Tranziţie European, de 750 milioane euro, să îl ducem acolo unde este nevoie, în zonele carborifere, în Valea Jiului, în Oltenia, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, în aşa fel încât tranziţia să fie una cât mai uşoară”.
Virgil Popescu a mai afirmat că se aşteaptă ca ajutorul de salvare acordat Complextului Energetic Oltenia să fie aprobat de Comisia Europeană, iar, la finele anului 2026, emisiile de carbon ale CE Oltenia se vor reduce cu aproximativ 45%.
“Nu mă aştept ca CE Oltenia să returneze suma în şase de luni de zile aşa cum spune legislaţia, ajutorul se va transforma în unul de restructurare cu foi de parcurs bine stabilite. Vom scoate din producţie până în 2026 în jur de 1350 de megawaţi de energie electrică produsă pe bază de cârbune şi vom înlocui cu 1450 megawaţi producţie de energie electrică bazată pe gaze naturale, plus un un parc solar de 300 megawaţi în diverse locaţii. Putem spune că la sfârşitul lui 2026, se vor reduce cu aproximativ 45% emisiile de CO2 la Complexul Energetic Oltenia. Mai avem Complexul Energetic Hunedoara, care este în reorganizare în momentul de faţă. Şi acolo trebuie să ne gândim ce facem în acea zona, în Valea Jiului. Soluţia a fost dată de aprobarea în Parlament a Ordonanţei 60, care priveşte eficientizarea activelor energetice. Practic, în acea Ordonanţă, în contul datoriilor la ANAF, activele energetice funcţionale vor fi repuse în circulaţie. Termocentrala de la Mintia este solicitată de unităţile administrativ-teritoriale, de Consiliul Judeţean şi Primăria Deva, şi poate să producă fără probleme, ea produce şi energie termică acolo şi pot fi accesate fonduri de modernizare”, a explicat Popescu, care a mai spus pentru a ne îndeplini ţinta, avem nevoie de gaze, mai ales de cele din Marea Neagră.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36