Ziua Mondială a Albinelor, cele mai importante vieţuitoare de pe pământ

  • În UE, 84% din culturi depind parţial sau total de polenizatori precum albinele.
  • Reproducerea plantelor prin polenizare înseamnă hrană sănătoasă.
  • Pentru 1 kg de miere muncesc aproximativ 3 milioane de albine.
  • În 2017, ONU a stabilit ca 20 mai să fie Ziua Mondială a Albinelor.
Urmărește
1565 afișări
Imaginea articolului Ziua Mondială a Albinelor, cele mai importante vieţuitoare de pe pământ

Ziua Mondială a Albinelor, cele mai importante vieţuitoare de pe pământ

Astăzi este Ziua Mondială a Albinelor. Sunt cele mai importante vieţuitoare de pe pământ. Ne dau hrană sănătoasă, întreţin 78% din flora autohtonă şi aduc venituri, Uniunii Europene, de peste 14  milarde de euro, pe an, din vânzarea produselor apicole.

Fără albine, n-am mai avea morcovi, cafea, cartofi, dovlecei, migale sau roşii. Dragoş Tudor ştie foarte bine cât de importante sunt albinele în agricultură. Cultivă 120 de hectare cu rapiţă, la 15 kilometri de Craiova, iar albinele îl ajută să obţină recolte mai bogate.

Dragoş Tudor – fermier:

Polenizarea se face cu ajutorul albinuţelor.

Reporter: Aţi putea să polenizaţi, nu ştiu, cumva artificial?

Dragoş Tudor -fermier : Ar fi foarte greu. Alte costuri, alte …Aşa, cu albinele, este mult mai ieftin şi mult mai ecologic.

De pe urma albinelor avem o mulţime de beneficii, însă noi nu prea le suntem recunoscători. Pesticidele folosite în agricultură omoară albinele şi le lasă traume fiziologice, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Oregon, SUA. În România, fermierilor le este interzis prin lege să folosească substanţe chimice care pot afecta albinele, dar puţini respectă normele. Cu indiferenţa fermierul se confruntă şi Constantin Păun, un apicultor din Dolj, care acum are 30 de stupi.

“Din cauza tratamentului cu nicotidoine şi alte substanţe toxice, le afectează sistemul nervos.(…) Pier ca şi vietăţi.”

Constantin Păun – apicultor:

“În 2017, am avut vreo 80 de stupi. Şi în toamna anului, până-n primăvară, din toţi am mai rămas cu 14 stupi.(…) Bănuiesc că a fost floarea-soarelui tratată şi s-au decimat stupii.”

Statisticile arată că, la nivel global, în ultima sută de ani, populaţia de albine s-a redus cu 30%. În România, însă, numărul familiilor de albine a crescut cu aproape un milion, în ultimii 10 ani. În 2019-2020, România ocupa locul doi în UE, după Spania, la număr de familii de albine. În schimb, la noi, numărul apicultorilor s- a înjumătăţit în ultimul deceniu.

Mugurel Cola – specialist în apicultură, Facultatea de Agronomie Craiova:

“Fără polenizarea plantelor care ne produc nouă pâinea cea de toate zilele, fructele cele de toate zilele, legumele cele de toate zilele, viaţa noastră ar fi mai săracă în aceste alimente, biosecuritatea la nivel national şi mondial ar fi pusă sub semnul întrebării . Şi, bineînţeles, viaţa noastră ar costa mai mult numai ca şi factor de hrană.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici