- Home
- Tehnologie
- (05.07.2022, 10:18)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A fost instalată prima "baterie de nisip" din lume. Aceasta poate stoca energie verde timp de mai multe luni
- Cercetătorii finlandezi au instalat prima "baterie de nisip" complet funcţională din lume, care poate stoca energie verde timp de mai multe luni.
- Dezvoltatorii spun că acest lucru ar putea rezolva problema aprovizionării pe tot parcursul anului, o problemă majoră pentru energia verde.
Urmărește
28877 afișări
Sursa foto: Twitter
Din cauza schimbărilor climatice şi, acum, datorită creşterii rapide a preţului combustibililor fosili, există un val de investiţii în noua producţie de energie regenerabilă.
Răspunsul cel mai evident la aceste probleme este reprezentat de bateriile de mari dimensiuni care pot stoca şi echilibra cererea de energie pe măsură ce reţeaua devine mai ecologică.
n prezent, majoritatea bateriilor sunt fabricate cu litiu, sunt costisitoare, au o amprentă fizică mare şi pot face faţă doar unei cantităţi limitate de energie în exces.
Însă, în oraşul Kankaanpää, o echipă de tineri ingineri finlandezi a finalizat prima instalaţie comercială a unei baterii fabricate din nisip care, în opinia lor, poate rezolva problema stocării cu costuri reduse şi cu un impact redus.
„Ori de câte ori există un val mare de energie electrică verde disponibilă, vrem să o putem stoca foarte repede", a declarat Markku Ylönen, unul dintre cei doi fondatori ai Polar Night Energy care au dezvoltat produsul.
Dispozitivul a fost instalat în centrala electrică din Vatajankoski, care gestionează sistemul de încălzire urbană din zonă, potrivit BBC.
Cum funcţionează dispozitivul
Folosind nisip de calitate inferioară, dispozitivul se încarcă cu căldură obţinută din energia electrică ieftină de la energia solară sau eoliană.
Nisipul stochează căldura la o temperatură de aproximativ 500 de grade Celsius, care poate încălzi locuinţele în timpul iernii, când energia este mai scumpă.
Elementul cheie al acestui dispozitiv? În jur de 100 de tone de nisip de construcţii, îngrămădite în interiorul unui siloz de culoare gri opac.
Aceste granule brute şi pregătite ar putea reprezenta o modalitate simplă şi rentabilă de a stoca energie pentru atunci când este cel mai necesar.
Nisipul este un mediu foarte eficient pentru stocarea căldurii şi pierde puţin în timp. Dezvoltatorii spun că dispozitivul lor ar putea menţine nisipul la 500C timp de câteva luni.
Astfel, atunci când preţurile energiei sunt mai mari, bateria descarcă aerul cald care încălzeşte apa pentru sistemul de încălzire urbană, care este apoi pompată în case, birouri şi chiar în piscina locală.
Finlanda primeşte cea mai mare parte a gazului din Rusia, astfel că războiul din Ucraina a atras atenţia asupra problemei energiei verzi. Finlanda are cea mai lungă graniţă cu Rusia din UE, iar Moscova a întrerupt furnizarea de gaze şi electricitate în urma deciziei de a adera la NATO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe