Demersul se bazează pe strategia Apple de a-și diversifica lanțul de aprovizionare, dar merge mai departe și mai repede decât anticipau investitorii, cu obiectivul de a obține din India toate cele peste 60 de milioane de iPhone-uri vândute anual în SUA până la sfârșitul anului 2026.
Obiectivul ar însemna dublarea producției de iPhone în India, după aproape două decenii în care Apple a cheltuit foarte mult în China pentru a crea o linie de producție de talie mondială, care i-a permis să devină un gigant tehnologic de 3 trilioane de dolari.
China, unde Apple produce majoritatea iPhone-urilor sale prin intermediul unor terți, cum ar fi Foxconn, a fost supusă celor mai agresive taxe impuse de președintele american, deși acesta a semnalat de atunci dorința de a negocia cu Beijingul.
În urma anunțurilor tarifare ale lui Trump, care au șters 700 de miliarde de dolari din valoarea de piață a Apple, compania s-a grăbit să exporte în SUA iPhone-urile disponibile fabricate în India, pentru a evita tarifele mari.
În ultimii ani, Apple a construit în mod constant capacități în India cu producătorii contractuali Tata Electronics și Foxconn, deși încă își asamblează majoritatea smartphone-urilor în China.
Asamblarea iPhone este ultima etapă a procesului de producție și reunește sute de componente pentru care Apple se bazează încă foarte mult pe furnizorii chinezi.
Trump a anunțat inițial tarife „reciproce” de peste 100 % asupra importurilor din China, dar apoi a oferit o amânare temporară pentru smartphone-uri. Dispozitivele sunt încă supuse unei rate separate de 20 % care se aplică tuturor importurilor din China.
India a fost afectată de un așa-numit tarif reciproc de 26 %, deși acesta este suspendat în timp ce New Delhi face presiuni pentru încheierea unui acord comercial bilateral cu SUA. Aflat în vizită în India săptămâna aceasta, vicepreședintele american JD Vance a declarat că cele două țări fac „progrese foarte bune”.
SUA a reprezentat aproximativ 28% din cele 232,1 milioane de livrări globale de iPhone ale Apple în 2024, potrivit International Data Corporation.