- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (20.12.2023, 13:50)
AI. Cele mai solicitate şi cele mai ameninţate profesii până în 2030
Amploarea inteligenţei artificiale. Cererea de forţă de muncă va creşte în 9 din 23 de sectoare, în timp ce pentru alte grupuri profesionale se va înregistra o încetinire a cererii. Cele mai solicitate profesii în domeniul inteligenţei artificiale vor fi regizorii şi psihologii. Crupierii, la risc.
Urmărește
3328 afișări
AI. Cele mai solicitate şi cele mai ameninţate profesii până în 2030
În ceea ce priveşte profesiile, inginerii industriali şi de management (+6,8%) şi fizicienii (+4,5%) vor fi cei mai căutaţi. Regizori (+5,9%), compozitori (+3,2%), psihologii de dezvoltare şi educaţionali (+2,4%), arhitecţii (+2,1%) şi planificatorii, arhitecţii peisagişti şi specialiştii în restaurarea şi conservarea terenurilor (+2,0%) vor avea, de asemenea, mai multe oportunităţi.
În rândul funcţiilor de top din organizaţii vor creşte oportunităţile pentru antreprenori şi manageri în domeniul afacerilor şi serviciilor personale (+4,5%), precum şi pentru directorii şi managerii din departamentul financiar şi administrativ (+3,2%).
Pe de altă parte, cea mai mare scădere se referă la inspectorii profesionişti, cu -6,4%, dar nu stau mai bine nici vânzătorii la distanţă (-6,3%), operatorii de centrală telefonică (-6,0%) şi crupierii (-5,8%), potrivit celui mai recent studiu ManpowerGroup-EY-Sanom.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
De asemenea, impactul va afecta administraţia publică, cu o scădere estimată pentru tehnicienii de servicii publice pentru eliberarea de certificate şi documente personale de 3,9%.
Angajaţii de la ghişee ar putea, de asemenea, să înregistreze o reducere a oportunităţilor de angajare.
Pentru angajaţii din domeniul vânzării de bilete, se estimează o modificare de -2,3%.
Angajaţii din domeniul prelucrării textelor (dactilografi, stenografi şi profesii asimilate) au întâmpinat, de asemenea, dificultăţi, cu un -1,8%.
De asemenea, în pericol din cauza repetitivităţii sarcinilor zilnice se află contabilii, pentru care declinul până în 2030 este estimat la 1,7%, şi operatorii de inspecţie, circulaţie şi formare a trenurilor.
Profesiile liberale vor fi, de asemenea, afectate.
Printre categoriile care pun cel mai mult sub semnul întrebării utilizările IA se numără avocaţii.
În urmă cu câteva săptămâni, ABA (American Bar Association) a înfiinţat un grup de lucru pentru a aborda aplicarea învăţării automate în profesia de avocat, iar ANF, asociaţia naţională italiană de criminalistică, a organizat o conferinţă pe această temă, explicând cum aproape 50 % din serviciile juridice vor fi afectate de IA.
Un aspect care afectează, de asemenea, profesia medicală.
Potrivit unui studiu realizat în SUA în 2017, aproximativ 40-50% din timpul unui medic este petrecut în aşa-numita muncă de "birou". Timp care ar putea fi eliberat datorită sistemelor de inteligenţă artificială. Cu toate acestea, pentru a realiza o asistenţă medicală îmbunătăţită de inteligenţa artificială, ar fi necesar să se investească masiv în formare şi să se familiarizeze halatele albe cu noile instrumente disponibile.
Un indiciu al vitezei cu care inteligenţa artificială schimbă piaţa vine de la Linkedin, platforma de reţele profesionale. Ponderea anunţurilor de angajare în limba engleză care menţionează Gpt sau ChatGpt a crescut de 21 de ori din noiembrie 2022. Mai mult, din decembrie 2022 până în septembrie 2023, conversaţiile legate de inteligenţa artificială, tot pe Linkedin, au crescut cu 70% la nivel global.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe