AI suferă de „demenţă". ChatGPT şi celelalte chatbot-uri nu trec testele cognitive

  • Cei mai avansaţi roboţi conversaţionali din lume dau semne de „demenţă" similare cu cele întâlnite la pacienţii vârstnici, arată un studiu publicat în BMJ.
  • Cercetătorii au testat principalele chatbot-uri folosind acelaşi test de evaluare cognitivă folosit pentru depistarea demenţei la oameni.
Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului AI suferă de „demenţă". ChatGPT şi celelalte chatbot-uri nu trec testele cognitive

AI suferă de „demenţă". ChatGPT şi celelalte chatbot-uri nu trec testele cognitive

Niciunul dintre chatbot-uri nu a obţinut un scor perfect la testul MoCA, care evaluează memoria, atenţia, limbajul şi abilităţile vizuale.

ChatGPT în cea mai recentă versiune (4o) a obţinut cel mai bun rezultat - 26 puncte din 30, în timp ce Gemini de la Google a avut doar 16 puncte, un scor asociat cu deteriorarea cognitivă la pacienţii umani.

Toate chatbot-urile au eşuat la sarcinile care necesită abilităţi vizuale şi executive, precum desenarea unui ceas sau conectarea unor puncte într-o anumită ordine.

Mai mult, versiunile mai vechi ale acestor programe au obţinut scoruri mai slabe, similar cu modul în care pacienţii mai în vârstă tind să aibă rezultate mai proaste la aceste teste.

Studiul pune sub semnul întrebării predicţiile entuziaste despre înlocuirea medicilor cu inteligenţa artificială. De fapt, cercetătorii sugerează că în viitor, neurologii s-ar putea trezi tratând „pacienţi virtuali" - programe de inteligenţă artificială care suferă ele însele de tulburări cognitive.

Deşi chatbot-urile s-au descurcat bine la sarcinile care implică limbaj şi atenţie, eşecul lor în interpretarea scenelor vizuale complexe şi lipsa empatiei arată limitele fundamentale ale acestei tehnologii în contextul medical.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici