Angajaţii Facebook, instruiţi să omită orice menţionare a Rusiei într-un document mai vechi privind securitatea platformei: „Începeam să ne simţim că facem parte dintr-un act de muşamalizare”

O serie de proiecte realizate în 2017 de Facebook privind securitatea platformei au menţionat în mai multe rânduri Rusia înainte ca executivii din cadrul companiei să anunţe că decizia este „nesigură din punct de vedere politic”.

Urmărește
665 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Facebook, instruiţi să omită orice menţionare a Rusiei într-un document mai vechi privind securitatea platformei: „Începeam să ne simţim că facem parte dintr-un act de muşamalizare”

Sursa foto: profimedia

O serie de proiecte realizate în 2017 de Facebook privind securitatea platformei au menţionat în mai multe rânduri Rusia înainte ca executivii din cadrul companiei să anunţe că decizia este „nesigură din punct de vedere politic”, transmiţându-le ulterior angajaţilor să emită orice referire de acest fel, relatează Business Insider.

Prima ciornă a proiectelor, realizată de directorul de securitate de la acea vreme, Alex Stamos, şi echipa sa a inclus „o întreagă secţiune dedicată activităţilor hackerilor susţinuţi de statul rus”, potrivit cărţii An Ugly Truth: Inside Facebook’s Battle for Domination.

Autorii cărţii spun că documentul a conţinut „exemple concrete din alegerile prezidenţiale din 2016 care au demonstrat că Rusia a folosit platforma pentru a răspândi documente hackuite”. Când executivii Facebook, inclusiv vicepreşedintele diviziei de comunicaţii şi politici publice Elliot Schrage, au revizuit ciorna, i-au transmis lui Stamos şi echipei sale să elimine complet această secţiune.

„Nu voiau să îşi scoată capetele la înaintare”, spune o persoană familiară cu discuţiile, managementul considerând că ar fi „nesigur din punct de vedere politic să fim prima companie tech care confirmă ceea ce au descoperit agenţiile de informaţii din SUA”.

Aşadar, Stamos s-a reîntors asupra secţiunii dedicate Rusiei, eliminând mai multe detalii şi tăind orice menţiune cu privire la alegerile prezidenţiale din 2016, câştigate de Donald Trump. Ulterior, executivii au cerut eliminarea oricărei menţiuni a Rusiei, reiese din carte, care spune că membrii echipei de securitate au fost „surprinşi şi consternaţi” din cauza schimbării.

„Exista un sentiment conform căruia Stamos ar fi doborât pereţi pentru a dezvălui lumii infracţiunile pe care le-a săvârşit Rusia. Începeam să ne simţim că facem parte dintr-un act de muşamalizare pentru Facebook”, a declarat una dintre surse cărţii.

Raţionamentul managementului a mers în linie cu ideea CEO-ului Mark Zuckerberg de „companie deasupra ţării”, conform cărţii.

În schimb, Facebook a declarat recent că a îndepărtat în ultimii patru ani 150 de operaţiuni secrete de dezinformare cu origini în peste 50 de ţări, o echipă de investigaţie „continuând să protejeze democraţia pe platformă, atât la nivelul Statelor Unite cât şi în afara ţării”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici