Avertisment! Mii de site-uri încearcă să fure datele utilizatorilor folosindu-se de pandemie

  • Mii de site-uri încearcă să fure datele de identificare ale utilizatorilor folosindu-se de pandemie.
  • Este concluzia la care au ajuns experţii de la Kaspersky care în ultimul an au identificat peste 5.000 de site-uri web de phishing legate de pandemie.
Urmărește
681 afișări
Imaginea articolului Avertisment! Mii de site-uri încearcă să fure datele utilizatorilor folosindu-se de pandemie

Avertisment! Mii de site-uri încearcă să fure datele utilizatorilor folosindu-se de pandemie

Experţii au analizat e-mail-urile spam şi paginile concepute pentru a fura datele de identificare ale utilizatorilor, pentru a înţelege mai bine modul în care atacatorii cibernetici exploatează criza provocată de pandemie.

Specialiştii au aflat că ofertele false de plată şi testele COVID-19 la preţ redus sunt printre cele mai frecvente scheme utilizate de infractorii cibernetici. De asemenea, anunţurile legate de coduri QR false şi certificatele de vaccinare necesare pentru acces la restaurante şi evenimente publice sunt şi ele folosite de infractori.

Potrivit experţilor în securitate cibernetică, activităţile de fraudă legate de pandemie au atins apogeul în martie. Cercetatorii au observat o uşoară scădere în iunie, înainte ca infractorii cibernetici să-şi reintensifice eforturile.

În cursul acestei luni, cei de la Kaspersky au detectat şi au blocat cu 14% mai multe site-uri web de phishing legate de pandemie decât în luna mai.

„În majoritatea schemelor de fraudă pe tema pandemiei, infractorii cibernetici urmăresc să obţină date despre utilizatori. Phishing-ul este adesea utilizat în acest scop: accesezi un link dintr-un anunţ sau e-mail şi ajungi pe o pagină unde ţi se cere să introduci informaţii personale şi detalii ale cardului bancar. Odată ce au aceste informaţii, atacatorii le pot folosi pentru a fura bani din conturile unei ţinte. Dacă vedeţi un mesaj suspect legat de pandemie, vă recomandăm să verificaţi întotdeauna dacă informaţiile provin dintr-o sursă oficială şi să nu transmiteţi niciodată datele dumneavoastră personale site-urilor suspecte”, a explicat Alexey Marchenko, unul dintre experţii Kaspersky.

Conform statisticii din martie 2020 până in iulie 2021, compania globală de securitate cibernetică a oprit peste un milion de încercări ale utilizatorilor de a vizita site-urile controlate de infractori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici