Prima pagină » Tehnologie » Burduja: Va fi înfiinţată o echipă specializată în incidente de securitate cibernetică în sectorul energiei

Burduja: Va fi înfiinţată o echipă specializată în incidente de securitate cibernetică în sectorul energiei

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunţat marţi înfiinţarea în viitorul apropiat a primului CSIRT Sectorial în Energie, o echipă specializată în gestionarea şi răspunsul la incidentele de securitate cibernetică, dedicată exclusiv sectorului energetic.
Burduja: Va fi înfiinţată o echipă specializată în incidente de securitate cibernetică în sectorul energiei
Cosmin Pirv
13 aug. 2024, 14:52, Tehnologie

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în România anului 2024, atacurile cibernetice devin din ce în ce mai complexe şi neconvenţionale, iar miza protejării infrastructurilor energetice nu mai este doar apărarea tehnologiei în sine, ci şi protejarea vieţii românilor.

„Parteneriatul dintre ROMGAZ şi NS-EDGE Inc. reprezintă un pas important în direcţia consolidării securităţii cibernetice în domeniul energiei. Implementarea unui sistem avansat de monitorizare şi analiză a logurilor de securitate va îmbunătăţi capacitatea de detectare şi reacţie rapidă la incidente. Acest proiect este un model pentru prevenirea atacurilor de tip Log-injection, Log Tampering sau Log-Flooding, care reprezintă adevărate provocări pentru reţelele şi sistemele hard şi soft din energie”, a scris marţi pe Facebook Sebastian Burduja.

El spune că în curând va fi înfiinţat primul CSIRT Sectorial în Energie, o echipă specializată în gestionarea şi răspunsul la incidentele de securitate cibernetică, dedicată exclusiv sectorului energetic.

„Această echipă va proteja companiile din acest sector şi, în final, consumatorii. Securitatea cibernetică înseamnă, în mare parte, prevenţie. Investiţiile pe care le facem acum în soluţii moderne şi eficiente ne vor asigura un viitor mai sigur şi funcţionarea neîntreruptă a sistemului energetic naţional. Îi încurajez pe toţi colegii din companiile din energie să participe activ în cadrul taskforce-ului creat de noi pe securitate cibernetică, să fie proactivi, să vină cu propuneri de îmbunătăţire a viitorului CSIRT Sectorial pe Energie şi să fie conştienţi de misiunea lor: aceea de a proteja România şi securitatea energetică a ţării de un inamic nevăzut, dar extrem de periculos”, a adăugat ministrul.