Ce este DeepSeek, compania ce a luat lumea prin surprindere cu un AI ieftin ce rivalizează cu Chat GPT. A ajuns pe locul 1 în descărcări în SUA

Pe 20 ianuarie, DeepSeek, condusă de managerul chinez de fonduri speculative Quant Liang Wenfeng, a lansat R1. Acesta a luat prin surprindere Silicon Valley şi lumea AI, deoarece LLM ar putea egala sau depăşi unele dintre capacităţile modelelor rivale construite de OpenAI, Google şi Meta.

Urmărește
2542 afișări
Imaginea articolului Ce este DeepSeek, compania ce a luat lumea prin surprindere cu un AI ieftin ce rivalizează cu Chat GPT. A ajuns pe locul 1 în descărcări în SUA

Ce este DeepSeek, compania ce luat lumea prin surprindere cu un AI ieftin ce rivalizează cu Chat GPT. A ajuns pe locul 1 în descărcări în SUA

DeepSeek a ajuns pe locul 1 în clasamentul aplicaţiilor gratuite din Apple App Store la câteva zile după ce startup-ul chinezesc şi-a lansat modelul R1.

Aceste companii americane au investit miliarde de dolari în achiziţionarea de cipuri şi date foarte avansate pentru a construi modele care pot rezolva probleme complexe. Cu toate acestea, DeepSeek pare să construiască modele care pot avea performanţe similare - la o fracţiune din cost.

Wall Street va deschide luni în scădere accentuată. Acţiunile asiatice şi europene din domeniul tehnologiei au scăzut deja, în condiţiile în care progresele înregistrate de DeepSeek, o întreprindere chineză de inteligenţă artificială, au pus sub semnul întrebării capacitatea SUA de a-şi menţine poziţia de lider în domeniul inteligenţei artificiale prin cheltuirea a miliarde de dolari pe cipuri.

Într-un document publicat la sfârşitul lunii decembrie, cercetătorii DeepSeek au estimat că au construit şi antrenat modelul lor V3 pentru mai puţin de 6 milioane de dolari, folosind aproximativ 2 000 de cipuri Nvidia H800.

Companiile americane, precum Meta, se întrec pentru a obţine cipuri Nvidia H100 în valoare de miliarde de dolari pentru a-şi construi chatbot-urile. Cipurile H100 sunt GPU-urile emblematice ale Nvidia. Din cauza sancţiunilor SUA, China nu poate importa H100 şi importă în schimb H800, care au rate de transfer de date mai mici, a raportat Reuters.

Faptul că un startup chinez puţin cunoscut reduce decalajul faţă de unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume cu resurse semnificativ mai mici ar putea submina eforturile SUA de a pune o distanţă în domeniul inteligenţei artificială împotriva concurenţilor globali.

După învestirea preşedintelui Donald Trump, OpenAI a anunţat un joint venture cu guvernul federal pentru a cheltui 500 de miliarde de dolari pe infrastructura AI în următorii patru ani.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici