Cercetătorii dezvoltă primul robot cu creier din celule stem umane

  • Cercetătorii chinezi dezvoltă un robot care funcţionează cu un creier format din celule stem umane.
  • Integrează tehnologia ”creier-pe-un-cip” pentru a avansa calcule asemănătoare creierului.
  • Îmbunătăţeşte capacităţile robotice prin integrarea directă a cogniţiei umane în funcţiile acestora.
2175 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii dezvoltă primul robot cu creier din celule stem umane

Sursa foto: Universitatea Tianjin

Cercetătorii din China au dezvoltat un robot alimentat de un creier format din celule stem umane, scrie BGR. Această tehnologie inovatoare, denumită ”creier-pe-un-cip”, integrează un cip de interfaţă neurală cu un ţesut de creier derivat din celule stem. Universitatea Tianjin, care conduce cercetarea, o consideră primul sistem deschis de creier-pe-un-cip din lume, menit să avanseze calculul asemănător creierului.

Componenta cheie a acestui robot este un ţesut de creier cultivat in vitro, cuplat cu un cip de electrozi. Ţesutul, derivat din celule stem, funcţionează similar unui creier de celule stem, marcând un pas semnificativ în tehnologia interfeţei creier-computer (BCI). Spre deosebire de BCI-urile tradiţionale, cum ar fi Neuralink, care necesită implanturi, acest robot permite cercetătorilor să exploreze noi capacităţi prin integrarea cogniţiei umane direct în funcţiile robotice.

Creierul din celule stem a fost antrenat să manipuleze mecanica robotului autonom, demonstrând potenţialul de a efectua sarcini independent de controlul uman. Universitatea Tianjin îşi propune să conducă cercetări suplimentare pentru îmbunătăţirea inteligenţei hibride om-robot, un pas critic către roboţi avansaţi alimentaţi de BCI în viitorul apropiat.

Deşi ţesutul asemănător creierului de pe capul robotului este în principal ornament, fără a controla direct acţiunile acestuia, dezvoltarea evidenţiază o cale promiţătoare pentru aplicaţiile viitoare. Cu progrese continue, cum sunt cele pionierate de Universitatea Tianjin, integrarea celulelor stem umane în sistemele robotice ar putea revoluţiona domenii de la sănătate la automatizarea industrială în anii ce vin.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici