- Home
- Tehnologie
- (15.09.2022, 07:48)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii încearcă să înveţe un robot să râdă la momentul potrivit. Sistemul ar putea îmbunătăţi conversaţiile cu oamenii
- Râsul vine în multe forme, de la un chicotit politicos la un urlet de veselie contagios.
- Oamenii de ştiinţă dezvoltă acum un sistem de inteligenţă artificială care îşi propune să recreeze aceste nuanţe de umor prin râsul în modul potrivit, la momentul potrivit.
- O echipă de cercetători speră că sistemul ar putea îmbunătăţi conversaţiile naturale dintre oameni şi sistemele de inteligenţă artificială.
Urmărește
233 afișări
Cercetătorii încearcă să înveţe un robot să râdă la momentul potrivit. Sistemul ar putea îmbunătăţi conversaţiile cu oamenii
Echipa din spatele robotului care râde, care se numeşte Erica, spune că sistemul ar putea îmbunătăţi conversaţiile naturale dintre oameni şi sistemele de inteligenţă artificială.
„Credem că una dintre funcţiile importante ale inteligenţei artificiale conversaţionale este empatia", a declarat Dr. Koji Inoue, de la Universitatea din Kyoto, autorul principal al cercetării. „Aşa că am decis că o modalitate prin care un robot poate empatiza cu utilizatorii este să le împărtăşească râsul”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Inoue şi colegii săi şi-au propus să înveţe sistemul lor de inteligenţă artificială arta râsului conversaţional. Ei au adunat date de antrenament din peste 80 de dialoguri de speed-dating între studenţi universitari de sex masculin şi robot, care a fost iniţial teleoperat de patru actriţe amatoare, potrivit The Guardian.
Datele dialogului au fost adnotate pentru râsete solo, râsete sociale (în care nu este implicat umorul, cum ar fi în râsul politicos sau stânjenit) şi râsul de veselie. Aceste date au fost apoi folosite pentru a antrena un sistem de învăţare automată care să decidă dacă trebuie să râdă sau nu şi să aleagă tipul adecvat.
S-ar putea să se simtă ciudat din punct de vedere social să mimezi un mic chicotit, dar empatic să te alături cu un râs sincer. Pe baza fişierelor audio, algoritmul a învăţat caracteristicile de bază ale râsului social, care tinde să fie mai discret, şi ale râsului vesel, cu scopul de a le reproduce în situaţiile adecvate.
„Cea mai mare provocare a noastră în această lucrare a fost identificarea cazurilor reale de râs împărtăşit, ceea ce nu este uşor, deoarece, după cum ştiţi, majoritatea râsurilor nu sunt de fapt împărtăşite deloc", a declarat Inoue. „A trebuit să categorisim cu atenţie exact ce râsete puteam folosi pentru analiza noastră şi să nu presupunem pur şi simplu că orice râs poate fi reacţionat”.
Echipa a testat "simţul umorului" al lui Erica prin crearea a patru dialoguri scurte pe care aceasta să le împărtăşească cu o persoană, integrând noul algoritm de râs împărtăşit în software-ul de conversaţie existent. Acestea au fost comparate cu scenarii în care Erica nu râdea deloc sau emitea un râs social de fiecare dată când detecta râsul.
Clipurile au fost ascultate de 130 de voluntari, care au evaluat algoritmul de râs partajat cel mai bine în ceea ce priveşte empatia, naturaleţea, asemănarea cu omul şi înţelegerea.
Echipa a declarat că râsul ar putea ajuta la crearea de roboţi cu un caracter propriu şi distinct. „Credem că ei pot arăta acest lucru prin comportamentele lor de conversaţie, cum ar fi râsul, privirea în ochi, gesturile şi stilul de vorbire", a declarat Inoue, deşi a adăugat că ar putea dura mai mult de 20 de ani până când va fi posibil să avem "o discuţie ocazională cu un robot, aşa cum am avea cu un prieten".
Prof. Sandra Wachter, de la Oxford Internet Institute din cadrul Universităţii din Oxford, a declarat: „Unul dintre lucrurile pe care le-aş reţine este că un robot sau un algoritm nu va putea niciodată să vă înţeleagă. Nu vă cunoaşte, nu vă înţelege şi nu înţelege sensul râsului”.
„Nu sunt sensibili, dar ar putea deveni foarte buni în a te face să crezi că înţeleg ce se întâmplă", a adăugat ea.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe