Cercetătorii încearcă să înveţe un robot să râdă la momentul potrivit. Sistemul ar putea îmbunătăţi conversaţiile cu oamenii

  • Râsul vine în multe forme, de la un chicotit politicos la un urlet de veselie contagios.
  • Oamenii de ştiinţă dezvoltă acum un sistem de inteligenţă artificială care îşi propune să recreeze aceste nuanţe de umor prin râsul în modul potrivit, la momentul potrivit.
  • O echipă de cercetători speră că sistemul ar putea îmbunătăţi conversaţiile naturale dintre oameni şi sistemele de inteligenţă artificială.
Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii încearcă să înveţe un robot să râdă la momentul potrivit. Sistemul ar putea îmbunătăţi conversaţiile cu oamenii

Cercetătorii încearcă să înveţe un robot să râdă la momentul potrivit. Sistemul ar putea îmbunătăţi conversaţiile cu oamenii

Echipa din spatele robotului care râde, care se numeşte Erica, spune că sistemul ar putea îmbunătăţi conversaţiile naturale dintre oameni şi sistemele de inteligenţă artificială.

„Credem că una dintre funcţiile importante ale inteligenţei artificiale conversaţionale este empatia", a declarat Dr. Koji Inoue, de la Universitatea din Kyoto, autorul principal al cercetării. „Aşa că am decis că o modalitate prin care un robot poate empatiza cu utilizatorii este să le împărtăşească râsul”.

Inoue şi colegii săi şi-au propus să înveţe sistemul lor de inteligenţă artificială arta râsului conversaţional. Ei au adunat date de antrenament din peste 80 de dialoguri de speed-dating între studenţi universitari de sex masculin şi robot, care a fost iniţial teleoperat de patru actriţe amatoare, potrivit The Guardian.
 
Datele dialogului au fost adnotate pentru râsete solo, râsete sociale (în care nu este implicat umorul, cum ar fi în râsul politicos sau stânjenit) şi râsul de veselie. Aceste date au fost apoi folosite pentru a antrena un sistem de învăţare automată care să decidă dacă trebuie să râdă sau nu şi să aleagă tipul adecvat.
 
S-ar putea să se simtă ciudat din punct de vedere social să mimezi un mic chicotit, dar empatic să te alături cu un râs sincer. Pe baza fişierelor audio, algoritmul a învăţat caracteristicile de bază ale râsului social, care tinde să fie mai discret, şi ale râsului vesel, cu scopul de a le reproduce în situaţiile adecvate.
 
Cea mai mare provocare a noastră în această lucrare a fost identificarea cazurilor reale de râs împărtăşit, ceea ce nu este uşor, deoarece, după cum ştiţi, majoritatea râsurilor nu sunt de fapt împărtăşite deloc", a declarat Inoue. „A trebuit să categorisim cu atenţie exact ce râsete puteam folosi pentru analiza noastră şi să nu presupunem pur şi simplu că orice râs poate fi reacţionat”.
 
Echipa a testat "simţul umorului" al lui Erica prin crearea a patru dialoguri scurte pe care aceasta să le împărtăşească cu o persoană, integrând noul algoritm de râs împărtăşit în software-ul de conversaţie existent. Acestea au fost comparate cu scenarii în care Erica nu râdea deloc sau emitea un râs social de fiecare dată când detecta râsul.
 
Clipurile au fost ascultate de 130 de voluntari, care au evaluat algoritmul de râs partajat cel mai bine în ceea ce priveşte empatia, naturaleţea, asemănarea cu omul şi înţelegerea.
 
Echipa a declarat că râsul ar putea ajuta la crearea de roboţi cu un caracter propriu şi distinct. „Credem că ei pot arăta acest lucru prin comportamentele lor de conversaţie, cum ar fi râsul, privirea în ochi, gesturile şi stilul de vorbire", a declarat Inoue, deşi a adăugat că ar putea dura mai mult de 20 de ani până când va fi posibil să avem "o discuţie ocazională cu un robot, aşa cum am avea cu un prieten".
 
Prof. Sandra Wachter, de la Oxford Internet Institute din cadrul Universităţii din Oxford, a declarat: „Unul dintre lucrurile pe care le-aş reţine este că un robot sau un algoritm nu va putea niciodată să vă înţeleagă. Nu vă cunoaşte, nu vă înţelege şi nu înţelege sensul râsului”.
 
Nu sunt sensibili, dar ar putea deveni foarte buni în a te face să crezi că înţeleg ce se întâmplă", a adăugat ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici