Crezi că poţi face diferenţa între o voce generată şi una reală? E posibil să ai o surpriză.
Când vorbim despre voci virtuale, primele gânduri ne zboară la Siri sau Alexa. Însă aceşti asistenţi virtuali sunt noi apăruţi. Oamenii au încercat să creeze voci sintetice încă din secolul 18. Un inventator austro-ungar a creat o replica a corzilor vocale care putea articula o frază completă.
În prezent, o companie numită VocaliD a creat un sistem prin care inteligenţa artificială poate să creeze voci sintetice. Acestea sunt pentru a-i ajuta pe cei care vorbesc cu ajutorul unor aparate. Care sună identic indiferent de proprietar.
„Aceasta este o proteză vocală pentru cineva care nu poate să vorbească, de aici am început tehnologia şi acum putem să creăm voci artificiale şi pentru lucruri diferite care pot vorbi. Vocea oferă multe informaţii despre dimensiunile tale, despre obiceiuri. Eşti fumător? Eşti tipul de persoană care vorbeşte tare?”, spune Rupal Patel, fondator VocaliD.
Compania a înregistrat voci ale unor oameni care citeau 2.000 de fraze complexe. Astfel au putut să creeze un număr mare de profiluri de voce. Şi, cu ajutorul inteligenţei artificiale, pot să creeze voci sintetice care să sune aproape precum cele umane.
„Am căutat şi tot căutat să găsesc pe altcineva. Am mers în parc şi am căutat în spatele copacilor. Este foarte dificil să îmi dau seama care parte este a mea şi care este virtuală.”