- Home
- Tehnologie
- (23.11.2020, 15:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
China lansează o misiune spaţială pentru a colecta primele roci de pe Lună din ultimii peste 40 de ani
- China intenţionează să lanseze pe lună o navă spaţială fără pilot pentru a colecta roci lunare în prima încercare a oricărei naţiuni de a prelua probe din satelitul natural al Pământului din anii 1970.
- Sonda Chang’e-5, numită după vechea zeiţă chineză a lunii, va căuta să adune materiale care să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre originile şi formarea lunii.
- Misiunea va testa capacitatea Chinei de a colecta la distanţă mostre din spaţiu, înaintea unor misiuni mai complexe.
Urmărește
263 afișări
China lansează o misiune spaţială pentru a colecta primele roci de pe Lună din ultimii peste 40 de ani
Dacă va avea succes, misiunea va face din China doar a treia ţară care a preluat probe de pe lună, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică.
De când Uniunea Sovietică a aselenizat pe lună în 1959, primul obiect creat de om care a ajuns pe un alt corp ceresc, o mână de alte ţări, printre care Japonia şi India, au lansat misiuni lunare.
În programul Apollo, care a pus pentru prima dată oamenii pe Lună, Statele Unite au avut 12 astronauţi în şase misiuni din 1969 până în 1972, aducând înapoi 382 kg de roci şi sol.
Uniunea Sovietică a desfăşurat trei misiuni robotizate în anii 1970. Ultima, Luna 24, a preluat 170,1 grame de probe în 1976 de la Mare Crisium, sau „Marea Crizelor”.
Sonda Chinei, programată să fie lansată în următoarele zile, va încerca să colecteze 2 kg de probe într-o zonă nevizitată anterior într-o câmpie masivă de lavă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum sau „Oceanul furtunilor”.
„Zona explorată de misiunile Apollo, deşi critică pentru înţelegerea noastră, a fost întreprinsă într-o zonă care cuprinde mult mai puţin de jumătate din suprafaţa lunară”, a spus James Head, un om de ştiinţă planetar de la Universitatea Brown.
Datele ulterioare din misiunile de teledetecţie orbitală au arătat o diversitate mai mare de tipuri de roci, mineralogii şi vârste decât cele reprezentate în colecţiile de probe Apollo-Luna, a spus el.
"Oamenii de ştiinţă au pledat pentru misiuni de colectare de eşantioane în aceste diferite, pentru a aborda o serie de întrebări fundamentale rămase din explorările anterioare", a spus Head.
Misiunea Chang’e-5 poate ajuta la găsirea răspunsurilor la aceste întrebări, cum ar fi cât timp luna a rămas vulcanică activă în interiorul său şi când câmpul său magnetic cheie pentru protejarea oricărei forme de viaţă de radiaţia solară s-a disipat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe