COBRA, robotul-şarpe care ar putea fi folosit în operaţiile de cancer în 10 ani

  • Un robot care imită flexibilitatea unui şarpe ar putea fi folosit în chirurgia cancerului în termen de 10 ani, spun experţii.
  • Robotul controlat de la distanţă, denumit COBRA, a fost folosit anterior în ingineria avioanelor cu reacţie şi în centralele nucleare.
Urmărește
1826 afișări
Imaginea articolului COBRA, robotul-şarpe care ar putea fi folosit în operaţiile de cancer în 10 ani

Sursa foto: Twitter

Universitatea din Nottingham, care a dezvoltat robotul, a obţinut finanţare pentru ca acesta să devină primul robot de acest tip din Marea Britanie.
 
Profesorul Dragoş Axinte a declarat: „Am început primele teste pentru a vedea dacă robotul poate... efectua proceduri chirurgicale".
 
Cercetătorii, care colaborează cu Rolls-Royce, au declarat că au obţinut finanţare de la Engineering and Physical Sciences Research Council pentru a adapta COBRA pentru a fi utilizat în chirurgie, în special în cazul cancerului la gât şi al operaţiilor pentru leziuni.
 
Aceştia au spus că, în timp ce astfel de proceduri medicale sunt efectuate în prezent cu instrumente endoscopice, COBRA ar putea oferi mai multă dexteritate, precizie şi vizualizări de înaltă definiţie pentru echipele chirurgicale, potrivit BBC.
 
Acesta a fost utilizat în cadrul unui studiu preliminar la un spital din Leicester.
 
Profesorul Axinte, care conduce echipa, a declarat: „Prin definiţie, şerpii sunt subţiri şi acesta este foarte manevrabil prin utilizarea unui simplu joystick. Până acum, ceea ce am făcut cu această tehnologie a fost să intrăm în motoare. Am fost contactaţi de câţiva chirurgi de la spitalul Leicester pentru a transpune această tehnologie în domeniul medical. Robotul are potenţial într-o gamă largă de aplicaţii, iar medicina este o direcţie interesantă pentru cercetările noastre”.
 
Echipa a declarat că robotul ultra-subţire, lung de cinci metri, care are doar aproximativ aceeaşi grosime ca un creion, 9 mm în diametru, ar putea să se strecoare cu uşurinţă prin spaţii înghesuite şi să ocolească curbe strânse.
 
Studiile preliminare pentru utilizarea medicală a lui COBRA au fost efectuate împreună cu Dr. Oladejo Olaleye, consultant în domeniul ORL şi chirurg robotic la University Hospitals of Leicester NHS Trust.
 
Robotul a fost testat pe un manechin uman pentru a avea acces la părţi greu accesibile din partea din spate a gâtului prin gură, locuri inaccesibile în prezent fără o intervenţie chirurgicală extrem de invazivă.
 
Camera de înaltă definiţie a oferit imagini excelente ale gâtului, afişate pe un ecran de operare.
 
Dr. Olaleye a declarat: „Obţinerea unor imagini clare ale cancerelor de gât şi de laringe se va traduce, sperăm, în eliminarea completă a tumorilor cu mai puţină durere, o recuperare mai rapidă din spital, o mai bună supravieţuire şi rezultate mai bune în ceea ce priveşte reabilitarea pacienţilor noştri”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici