Comisia Europeană începe consultarea pentru revizuirea normelor de securitate cibernetică

Publicat: 11 04. 2025, 14:46
January 4, 2022, Madrid, Spain: A graphic representation on a computer, on 4 January 2022, in Madrid (Spain). Ciudadanos has presented a non-legislative proposal in which it urges the government to strengthen the cybersecurity capabilities of SMEs. It also calls for the development of a study on the level of vulnerability of computer systems in Spain to cyber attacks and that the Government promotes the training of more professionals from all disciplines in the field of cybersecurity...04 JANUARY 2022;CYBERSECURITY;CITIZENS;SMES;GOVERNMENT;CAPABILITIES..Eduardo Parra / Europa Press..01/04/2022 (Credit Image: © Eduardo Parra/Contacto via ZUMA Press)

Comisia Europeană a început vineri o consultare publică pentru a aduna opinii care să ajute la revizuirea normelor de securitate cibernetică ale Uniunii Europene, norme care datează din 2019.

Scopul este de a simplifica reglementările existente și de a le adapta noilor provocări din domeniul tehnologiei, relatează Euronews.

Această revizuire a Actului privind securitatea cibernetică (CSA) se va concentra pe mai multe aspecte, printre care îmbunătățirea mandatului Agenției pentru Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (ENISA) și actualizarea Cadrului european de certificare a securității cibernetice.

Revizuirea vine în contextul în care Comisia Europeană încearcă să afle cum funcționează normele actuale și unde se pot face îmbunătățiri.

ENISA, agenția care se ocupă cu supravegherea implementării acestor norme la nivel european, are în jur de 100 de angajați și un rol important în asigurarea securității cibernetice. Cu toate acestea, una dintre sarcinile sale importante, crearea unei certificări de securitate cibernetică pentru serviciile cloud, nu a evoluat foarte mult de la lansarea acesteia în 2019.

Henna Virkkunen, comisarul Uniunii Europene pentru tehnologie, a anunțat că în acest an va realiza un „Digital Fitness Check”, o evaluare a normelor tehnice actuale pentru a verifica dacă sunt prea complicate pentru afaceri și pentru a identifica aspectele care pot fi simplificate.

În 2020, statele membre au căzut de acord să aplice restricții pentru furnizorii considerați a fi cu risc ridicat, cum ar fi Huawei și ZTE din China, din cauza preocupărilor legate de securitate.