Cristina Bălan, inginerul de origine română concediat de Musk, a câştigat în instanţă un proces împotriva Tesla. Ea a semnalat probleme de siguranţă

Publicat: 17 04. 2025, 14:11
Elon Musk, CEO of Tesla and senior advisor to the president of the United States, looks on during a Cabinet meeting in the Cabinet Room of the White House in Washington, DC, USA 10 April 2025.

Cristina Bălan a susţinut că era îngrijorată de faptul că mochetele se curbau sub unele pedale la modelele Tesla, creând un pericol pentru siguranţă. Managerii cărora le-a prezentat problema i-au respins îngrijorările, au devenit ostili, iar în cele din urmă ea şi-a pierdut locul de muncă.

Plângerea pentru defăimare împotriva Tesla părea să fi ajuns într-un punct mort după ce un judecător a confirmat o decizie de arbitraj care îi respingea cazul, însă un complet de judecători de apel din California a anulat această decizie în favoarea ei.

Cristina Bălan a declarat pentru BBC News că doreşte acum să-l confrunte pe Elon Musk şi Tesla într-un proces public. Tesla nu răspuns la solicitarea de a comenta decizia.

„Sperăm să începem un nou proces şi să avem şansa de a-l confrunta pe Elon Musk în faţa unui juriu şi a unui judecător”, a declarat inginerul român.

Cristina Bălan a avut un rol important în cadrul Tesla, iniţialele ei fiind gravate pe bateriile din interiorul vehiculelor Model S.

Într-un interviu acordat anul trecut tot pentru BBC News, ea a spus că este hotărâtă să-şi dovedească nevinovăţia de dragul fiului ei, precizează Ziarul Financiar.

Cristina Bălan a fost acuzată public de către Tesla că ar fi folosit resursele companiei pentru un „proiect secret”,  acuzaţii care echivalează cu delapidarea, o infracţiune conform legislaţiei americane, scrie BBC. Ea a negat constant acuzaţia şi a decis să deschidă un proces pentru defăimare împotriva companiei lui Elon Musk în 2019.

Ulterior, o instanţă de judecată a decis că dosarul ar trebui să fie supus arbitrajului, iar judecătorul a decis în favoarea Tesla şi a lui Musk, considerând că termenul de prescripţie prevăzut de legislaţia din California fusese depăşit. Tesla a dus cazul înapoi la o instanţă districtuală din California pentru a confirma decizia de arbitraj.

Cristina Bălan a făcut apel, iar judecătorii Curţii de Apel a SUA au decis în favoarea ei, stabilind că instanţa din California nu avea competenţa necesară pentru a emite o hotărâre. Judecătorii au ordonat anularea confirmării deciziei de arbitraj şi respingerea acţiunii de către instanţa districtuală din cauza lipsei de jurisdicţie.

Înainte să lucreze la Tesla, Cristina Bălan a lucrat  ca inginer la Boeing,  timp de 3 ani, la Meridian Lightweight Technologies pentru 2 ani şi la Honeywell Process Solutions pentru un an şi 7 luni.  În California, la Tesla a lucrat pentru pentru patru ani, din 2010 până în 2014, ca inginer de proiectare, iar din 2015 şi-a fondat propria companie de proiectare Tesseract Motors.

În cadrul Tesla, aceasta a lucrat la proiectarea elementelor de interior şi module pentru baterii, pentru mai multe modele de automobile, cum ar fi interiorul portierelor de la Porsche Cayenne, modului bateriilor de pe Mercedes-Benz B-Class şi cel de pe Toyota Rav4 EV, dar şi la consola centrală a modelului Audi R8.

Cristina Balan a absolvit  cursurile Universităţii Transilvania din Braşov în 2002.