- Home
- Tehnologie
- (29.07.2021, 15:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum arată atomii fotografiaţi la cea mai înaltă rezoluţie? Imaginea, sprijin pentru inventarea de noi dispozitive
- Reuşită în domeniul Ştiinţei. Cercetătorii americani au suprins o imagine extrem de detaliată, prima de acest fel, cu atomi.
- Fotografierea la rezoluţie maximă este utilă în dezvoltarea de noi produse electronice şi baterii mai prietenoase cu mediul.
- Atomii, măriţi de 100 de milioane de ori, arată ca nişte licurici roşii.
Urmărește
1374 afișări
FOTO Universitatea Cornell
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell au obţinut o monstră dintr-un cristal în trei dimensiuni şi au mărit-o de 100 de milioane de ori, dublând rezoluţia cu care au câştigat recordul Guinness în anul 2018, conform Scientific American.
Cercetătorii „au scanat zona de faţă cu ajutorul unui microscop electronic ce avea un flux foarte subţire de electroni, aşa cum ai scana cu o raza laser o suprafaţă. La fel ca la laser, fiecare imagine de difracţie obţinută are interferenţe pozitive şi negative ("speckle") şi este foarte diferită de ceea ce se vede aici. Toate imaginile de difracţie au fost analizate apoi împreună, cu ajutorul inteligenţei artificiale, rezolvându-se, cred, "problema inversă": ştiind imaginile finale de difracţie, care este imaginea de atomi care le-a produs pe toate? În mod normal, pentru o structură de atomi aleatoare, asta e imposibil. Dar pentru una regulată, asta este posibil. Metoda poartă numele de "ptychography". Mă uit la un atom din imagine şi îmi ia câteva secunde. Daca aş face asta cu fiecare atom din corpul meu, ar trebui să trăiesc de miliarde de ori vârsta întregului univers ca să sfârşesc aceasta sarcină!”, explică fizicianul Cristian Presură, pe pagina sa de Facebook.
La ce ajută o fotografie mărită a atomilor? Concret, munca cercetătorilor va ajuta la dezvoltarea de materiale pentru electronice mai puternice şi eficiente, precum şi baterii cu durată de viaţă mai lungă.
Înţelegerea atomilor are implicaţii în Tehnologie dar nu numai. Acum două zile, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze cel mai mic magnet în format 2D. Acesta are grosimea unui atom, conform Sci Tech Daily.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe