- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (04.12.2021, 08:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce Silicon Valley este dominată de directorii executivi născuţi în India
Parag Agrawal, care a fost numit săptămâna aceasta în funcţia de director executiv al Twitter, s-a alăturat altor cel puţin o duzină de tehnicieni de origine indiană aflaţi birourile celor mai influente companii din Silicon Valley, relatează BBC.
Urmărește
1958 afișări
De ce Silicon Valley este dominată de directorii executivi născuţi în India
Satya Nadella de la Microsoft, Sundar Pichai de la Alphabet şi şefii de top ai IBM, Adobe, Palo Alto Networks, VMWare şi Vimeo sunt cu toţii de origine indiană.
Persoanele de origine indiană reprezintă doar aproximativ 1% din populaţia SUA şi 6% din forţa de muncă din Silicon Valley - şi totuşi sunt reprezentate în mod disproporţionat în topurile de conducere. De ce?
"Nicio altă naţiune din lume nu "antrenează" atât de mulţi cetăţeni cum o face India", spune R Gopalakrishnan, fost director executiv al Tata Sons şi coautor al cărţii „The Made in India Manager”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"De la certificatele de naştere la certificatele de deces, de la admiterea la şcoală la obţinerea unui loc de muncă, de la neajunsurile infrastructurii la capacităţile insuficiente", creşterea în India îi echipează pe indieni pentru a fi "manageri înnăscuţi", adaugă el, citându-l pe celebrul strateg indian de corporaţii C K Prahalad.
Concurenţa şi haosul, cu alte cuvinte, îi ajută să rezolve problemele cu uşurinţă - şi, adaugă el, faptul că deseori dau prioritate vieţii profesionale în detrimentul celei personale îi ajută în cultura corporatistă americană, caracterizată de suprasolicitare.
"Acestea sunt caracteristici ale liderilor de top oriunde în lume", spune Gopalakrishnan.
Directorii executivi din Silicon Valley născuţi în India fac parte, de asemenea, dintr-un grup minoritar de patru milioane de persoane care se numără printre cei mai bogaţi şi mai educaţi din SUA.
Aproximativ un milion dintre ei sunt oameni de ştiinţă şi ingineri. Mai mult de 70% din vizele H-1B - permise de muncă pentru străini - eliberate de SUA merg către inginerii de software indieni, iar 40% din toţi inginerii născuţi în străinătate din oraşe precum Seattle sunt din India.
"Acesta este rezultatul unei schimbări drastice în politica de imigraţie a SUA în anii 1960", scriu autorii cărţii „The Other One Percent: Indians in America”.
În urma mişcării pentru drepturile civile, cotele de origine naţională au fost înlocuite de cele care acordau prioritate competenţelor şi unificării familiei. La scurt timp după aceea, indienii cu un nivel de educaţie ridicat - la început oameni de ştiinţă, ingineri şi medici, iar apoi, în proporţie covârşitoare, programatori de software - au început să sosească în SUA.
Această cohortă de imigranţi indieni "nu semăna cu niciun alt grup de imigranţi din nicio altă naţiune", spun autorii. Ei au fost "triplu selectaţi" - nu numai că se aflau printre indienii privilegiaţi din casta superioară care îşi permiteau să meargă la o facultate de renume, dar aparţineau şi unei fărâme care îşi putea finanţa un masterat în SUA, pe care îl posedă mulţi dintre directorii executivi din Silicon Valley. Şi, în cele din urmă, sistemul de vize a restrâns şi mai mult numărul celor cu competenţe specifice - adesea în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii sau STEM, aşa cum este cunoscută categoria - care răspund "nevoilor de vârf ale pieţei muncii din SUA".
Antreprenorul în domeniul tehnologiei şi profesorul universitar Vivek Wadhwa. spune că mulţi dintre directorii executivi născuţi în India au lucrat pentru a urca pe scara companiei - iar acest lucru, crede el, le conferă un sentiment de umilinţă care îi distinge de mulţi directori executivi fondatori care au fost acuzaţi că sunt aroganţi şi centraţi pe viziunea şi managementul lor.
Wadhwa spune că oameni precum Nadella şi Pichai aduc, de asemenea, o anumită doză de prudenţă, reflecţie şi o cultură "mai blândă" care îi face candidaţii ideali pentru posturi de conducere - mai ales într-un moment în care reputaţia marilor companii de tehnologie s-a prăbuşit pe fondul audierilor din Congres, al certurilor cu guvernele străine şi al prăpastiei tot mai mari dintre cei mai bogaţi din Silicon Valley şi restul Americii.
Există şi motive mai evidente. Faptul că atât de mulţi indieni pot vorbi limba engleză le facilitează integrarea în diversele industrii tehnologice din SUA. În plus, accentul pus de învăţământul indian pe matematică şi ştiinţe a creat o industrie înfloritoare a software-ului, formându-i pe absolvenţi cu abilităţile potrivite, care sunt consolidate şi mai mult în şcolile de inginerie sau de management de top din SUA.
Recenta apariţie a "unicornilor" din India - companii cu o valoare de peste un miliard de dolari - sugerează că ţara începe să producă companii tehnologice importante, spun experţii. Dar, adaugă aceştia, este prea devreme pentru a spune ce impact global vor avea.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe