- Home
- Tehnologie
- (13.12.2022, 19:16)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperire ştiinţifică "istorică" în domeniul fuziunii nucleare. Descrisă drept "Sfântul Graal", această sursă de energie ar putea fi nelimitată
- Oamenii de ştiinţă americani au anunţat o descoperire majoră în cursa pentru recrearea fuziunii nucleare.
- Fizicienii studiază această tehnologie de zeci de ani, deoarece promite o sursă potenţială de energie curată aproape nelimitată.
- Marţi, cercetătorii au confirmat că au depăşit o barieră majoră, producerea unui experiment de fuziune a unei cantităţi de energie mai mari decât cea care a fost introdusă.
Urmărește
3584 afișări
Experţii spun însă că mai este încă mult până când fuziunea va alimenta casele cu energie electrică.
Experimentul a avut loc la National Ignition Facility din cadrul Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) din California. Directorul LLNL, Dr. Kim Budil, a declarat: "Aceasta este o realizare istorică... în ultimii 60 de ani, mii de oameni au contribuit la acest efort şi a fost nevoie de o viziune reală pentru a ajunge aici".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Fuziunea nucleară este descrisă ca fiind "Sfântul Graal" al producţiei de energie. Este procesul care alimentează Soarele şi alte stele, scrie BBC.
Funcţionează prin unirea a doi sau mai mulţi atomi, această "fuziune" eliberând o cantitate mare de energie.
Este opusul fisiunii nucleare, prin care atomii grei sunt despărţiţi. În prezent, fisiunea este tehnologia utilizată în centralele nucleare, dar acest proces produce, de asemenea, o mulţime de deşeuri care continuă să emită radiaţii pentru o perioadă lungă de timp. Acestea pot fi periculoase şi trebuie depozitate în condiţii de siguranţă.
Fuziunea nucleară produce mult mai multă energie şi doar cantităţi mici de deşeuri radioactive de scurtă durată. Şi, ceea ce este important, procesul nu produce emisii de gaze cu efect de seră şi, prin urmare, nu contribuie la schimbările climatice.
Dar una dintre provocări este că forţarea şi menţinerea elementelor împreună în fuziune necesită cantităţi foarte mari de temperatură şi presiune. Până în prezent, niciun experiment nu a reuşit să producă mai multă energie decât cea necesară pentru a o face să funcţioneze.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe