George R.R. Martin îl dă în judecată pe ChatGPT pentru că i-a furat textele din romanul ,,Cântec de gheaţă şi foc" (aka Game of Thrones)

Un sindicat de scriitori celebri ai romanelor de beletristică s-au alăturat în depunerea unui proces colectiv împotriva companiei OpenAI miercuri, 21 septembrie, susţinând că tehnologia ChatGPT le foloseşte ilegal lucrările lor protejate prin drepturi de autor.

Urmărește
4693 afișări
Imaginea articolului George R.R. Martin îl dă în judecată pe ChatGPT pentru că i-a furat textele din romanul ,,Cântec de gheaţă şi foc" (aka Game of Thrones)

George R.R. Martin, Facebook/ Open AI

Nu era destul că cinematografia era grav afectată de greva scenariştilor şi actorilor împotriva înlocuirii lor cu efecte computerizate şi texte generate de AI din cauza  producătorilor ,,lacomi" care vor să facă cât mai mult profit cu cât mai puţine cheltuieli.

Până la urmă, salariul unui actor celebru ca Robert Downey poate să ajungă şi la 50 milioane de dolari/per film, fără a mai adăuga milioanele de dolari cu care trebuie să fie plătiţi scenariştii. Însă, cheltuielile s-ar reduce substanţial dacă în loc de actori s-ar folosi personaje create pe calculator cu tehnologia reproducerii digitale a chipurilor actorilor,  iar scenariştii ar fi înlocuiţi cu ChatGPT. 

Nici pictorii şi cântăreţii nu se simt confortabili din cauza programelor de AI care pot genera capodopere artistice impresionante (Midjourney) şi  ar putea compune muzică (ElevenLab). 

Acum, şi lumea literaturii este afectată după ce mai mulţi autori au început să dea în judecată compania care a creat ChatGPT. Ei mai acuză OpenAI că ar putea distruge arta şi literatura. 

Dacă procesul lor va avea succes, creatorii lui ChatGPT nu doar că vor fi buni de plată, dar vor trebui să-l reprogrameze în întregime pe ChatGPT, dar şi pe versiunea de la Microsoft, Bing AI.

Potrivit plângerii îndreptată împotriva companiei OpenAI, ChatGPT le copiază lucrările scriitoriilor prin acte de ,,încălcare flagrantă şi dăunătoare" a drepturilor de autor, ba chiar alimentează algoritmi pentru a ajuta la antrenarea sistemelor de  inteligenţă artificială generativă despre cum să creeze răspunsuri text care să pară cât mai ,,umane". 

Nu ar fi de mirare fiindcă câteodată, Bing AI, când este comutat pe modul creativ, scrie pe tonul reginei Daenerys, mama dragonilor, şi devine foarte aprigă la mânie când intri în ceartă cu ea şi îţi închide conversaţia. 

Iar ChatGPT pare câteodată posomorât şi rece, scriind de parcă ai conversa cu Jon Snow. 

George R.R. Martin, Jodi Picoult, John Grisham şi Jonathan Franzen se numără printre cei 17 autori proeminenţi care s-au alăturat procesului condus de Authors Guild, o organizaţie profesională care protejează drepturile scriitorilor.

Depus în Districtul de Sud al New York-ului, procesul susţine că modelele OpenAI afectează direct capacitatea scriitorilor de a câştiga un venit decent, deoarece tehnologia generează texte pe care scriitorii ar putea fi plătiţi să le scrie, precum şi foloseşte material protejat prin drepturi de autor pentru a crea lucrări imitative.

Autorii mai acuză că lucrările lor au fost descărcate ilegal şi introduse în sistemele GPT , aducând profit de milioane de dolari pentru compania OpenAI,  în timp ce creatorii originali nu ar primi niciun cent.

Unii utilizatori chiar i-au solicitat lui ChatGPT să scrie două volume noi pentru seria Game of Thrones a lui Martin, dar şi alte cărţi generate de AI disponibile pe Amazon.

,,Este imperativ să oprim această furt înainte să ne distrugem cultura noastră literară incredibilă, care hrăneşte multe alte industrii creative din SUA", a declarat CEO-ul Authors Guild Mary Rasenberger în comunicat. 

,,Cărţile mari sunt scrise în general de cei care îşi petrec carierele şi, într-adevăr, vieţile, învăţând şi perfecţionându-şi meşteşugurile. Pentru a păstra literatura noastră, autorii trebuie să aibă posibilitatea de a controla dacă şi cum sunt folosite lucrările lor de AI generativ".

Mai mult de 10.000 de autori - printre care James Patterson, Roxane Gay şi Margaret Atwood - au semnat şi o scrisoare deschisă adresată liderilor industriei AI, cum ar fi Microsoft şi ChatGPT-maker OpenAI, cerându-le să obţină consimţământul autorilor, potrivit CNN

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici