Google explorează inteligenţa artificială pentru a da o mână de ajutor jurnaliştilor

Google analizează posibilitatea de a utiliza instrumente de inteligenţă artificială pentru a scrie articole de ştiri şi poartă discuţii cu marile publicaţii din Statele Unite pentru a folosi aceste instrumente pentru a ajuta jurnaliştii, a declarat miercuri seara un purtător de cuvânt al companiei.

Urmărește
259 afișări
Imaginea articolului Google explorează inteligenţa artificială pentru a da o mână de ajutor jurnaliştilor

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Purtătorul de cuvânt nu a menţionat numele publicaţiilor, dar New York Times a relatat că Google a purtat discuţii cu Washington Post, cu News Corp, proprietarul Wall Street Journal şi cu New York Times, printre altele.

Aceste instrumente de inteligenţă artificială ar putea asista jurnaliştii cu opţiuni pentru titluri sau diferite stiluri de redactare, de exemplu, într-un mod care "să le îmbunătăţească munca şi productivitatea", a declarat purtătorul de cuvânt al Google, adăugând că se află în "primele etape de explorare a ideilor".

"Pur şi simplu, aceste instrumente nu au ca scop şi nu pot înlocui rolul esenţial pe care jurnaliştii îl au în relatarea, crearea şi verificarea faptelor din articolele lor", a mai spus purtătorul de cuvânt, potrivit agenţiei Reuters.

Cu toate acestea, unii directori care au văzut prezentarea Google au descris-o ca fiind neliniştitoare, a precizat New York Times.

Un purtător de cuvânt al News Corp a refuzat să comenteze raportul NYT sau instrumentul de inteligenţă artificială, dar a declarat: "Avem o relaţie excelentă cu Google şi apreciem angajamentul pe termen lung al lui Sundar Pichai (n.r. - directorul general al Google) faţă de jurnalism".

Vestea vine la câteva zile după ce Associated Press a declarat că va încheia un parteneriat cu OpenAI, proprietarul ChatGPT, pentru a explora utilizarea inteligenţei artificiale generative în ştiri, o înţelegere care ar putea crea un precedent pentru parteneriate similare între industrii.

Unele publicaţii folosesc deja inteligenţa artificială generativă pentru conţinutul lor, dar publicaţiile de ştiri au adoptat cu greu această tehnologie din cauza îngrijorărilor legate de tendinţa de a genera informaţii incorecte din punct de vedere factual, precum şi a dificultăţilor de a face diferenţa între conţinutul produs de oameni şi cel produs de programe de calculator.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici