Google va folosi reactoare nucleare pentru a alimenta inteligenţa artificială

Google a anunţat un acord cu Kairos Power pentru a folosi mici reactoare nucleare în vederea generării energiei necesare centrelor sale de date pentru inteligenţa artificială (AI).

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Google va folosi reactoare nucleare pentru a alimenta inteligenţa artificială

Google va folosi reactoare nucleare pentru a alimenta inteligenţa artificială

Potrivit anunţului, primul reactor ar putea deveni operaţional încă din acest deceniu, urmând ca până în 2035 să fie aduse online mai multe astfel de unităţi. Deşi companiile nu au oferit detalii despre valoarea acordului sau locaţiile exacte ale viitoarelor centrale, acest parteneriat marchează o schimbare semnificativă în strategia energetică a gigantului tech, anunţă BBC.

Michael Terrell, director senior pentru energie şi climă la Google, a explicat motivaţia din spatele acestei decizii: „Reţeaua are nevoie de noi surse de energie electrică pentru a susţine tehnologiile IA. Acest acord contribuie la accelerarea unei noi tehnologii pentru a satisface nevoile energetice în mod curat şi fiabil şi pentru a debloca întregul potenţial al IA pentru toată lumea".

La rândul său, Jeff Olson, directorul executiv al Kairos, a subliniat importanţa acestei colaborări: „Acordul cu Google este important pentru accelerarea comercializării energiei nucleare avansate prin demonstrarea viabilităţii tehnice şi de piaţă a unei soluţii esenţiale pentru decarbonizarea reţelelor electrice".

Kairos Power, o companie cu sediul în California, a primit anul trecut primul permis din ultimii 50 de ani pentru construirea unui nou tip de reactor nuclear în SUA. Tehnologia lor inovatoare foloseşte sare fluorurată topită ca agent de răcire, în locul apei utilizate de centralele nucleare tradiţionale.

Mişcarea vine în contextul în care industria tech caută soluţii pentru a-şi reduce amprenta de carbon, în ciuda creşterii consumului de energie. Goldman Sachs estimează că consumul global de energie al centrelor de date se va dubla până la sfârşitul deceniului.

John Moore, editor de industrie pentru TechTarget, a explicat pentru BBC provocările energetice ale centrelor de date AI: „Aceste centre de date sunt echipate cu hardware specializat... care necesită multă energie, care generează multă căldură".

Deşi energia nucleară este văzută ca o soluţie promiţătoare pentru reducerea emisiilor de carbon, criticii atrag atenţia asupra riscurilor potenţiale şi a problemei deşeurilor radioactive de lungă durată.

Planurile Google şi Kairos Power trebuie să primească aprobarea Comisiei de reglementare nucleară a SUA şi a agenţiilor locale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici