- Home
- Tehnologie
- (04.05.2022, 17:44)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO ”Gustul viitorului”: robotul-bucătar care simte gustul mâncării. Acesta poate detecta ingredientele lipsă sau în exces
- Un robot-bucătar, conceput de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, a fost antrenat să simtă gustul sărat al unui fel de mâncare şi multitudinea de ingrediente aflate în diferite stadii de mestecare, un proces care îl imită pe cel al oamenilor.
- Este un pas peste testele electronice actuale, care oferă doar o imagine instantanee a salinităţii unui aliment.
- Potrivit cercetătorilor, replicarea procesului uman ar trebui să ducă la un produs final mai gustos.
Urmărește
1179 afișări
Sursa foto: Youtube
„Dacă roboţii vor fi folosiţi pentru anumite aspecte ale preparării alimentelor, este important ca ei să poată "gusta" ceea ce gătesc", a declarat Grzegorz Sochacki, unul dintre cercetători, de la departamentul de inginerie de la Cambridge.
Conceptul de a gusta pe parcurs - verificând dacă echilibrul de arome este corect în procesul de gătire a unui fel de mâncare - este o abordare critică, potrivit cercetătorilor, deoarece percepţia umană a gustului se bazează pe saliva produsă în timpul mestecatului şi pe enzimele digestive pentru a decide dacă mâncarea este plăcută sau nu, potrivit The Guardian.
Pentru a cartografia gustul uman, cercetătorii au antrenat robotul bucătar să prepare omlete. Acesta a gustat apoi nouă variante de omletă şi roşii în trei etape ale procesului de mestecare. Un senzor de salinitate ataşat la braţul robotului a furnizat citiri pe măsură ce robotul pregătea mâncărurile. Pentru a imita progresul masticării, echipa a amestecat ouă şi a pus robotul să testeze din nou felul de mâncare.
Sochacki spune că robotul poate face mult mai mult decât să spună că un fel de mâncare este prea sărat sau nu suficient de sărat, de exemplu, este capabil să decidă dacă este nevoie de mai mult amestec sau de alte ingrediente.
„În cele din urmă, este vorba doar de un singur senzor care nu ar fi capabil să facă două ingrediente diferite în mod normal", a declarat Sochacki pentru BBC. „Dar, datorită mestecatului, vedem toate schimbările diferite prin procesare mecanică".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Braţele robotizate arătau asemănător cu cele dintr-o fabrică de maşini, a declarat Sochacki, dar au fost făcute mai mici şi mai accesibile pentru a putea fi folosite într-o varietate de bucătării, cum ar fi cele din lanţurile de restaurante.
„Dar a fost robotul capabil să ajute la gătit şi acasă? "Este cu siguranţă posibil, dar probabil că mai sunt câţiva ani până atunci", a spus Sochacki.
Privind în viitor, cercetătorii speră să înveţe robotul să se adapteze la gusturile unei persoane, cum ar fi preferinţa pentru alimente dulci sau uleioase, şi să devină o parte esenţială a gospodăriilor.
Dr. Muhammad Chughtai, cercetător senior la producătorul de electrocasnice Beko, care a lucrat cu cercetătorii de la Universitatea Cambridge, crede că tehnologia va juca un rol important în case în viitor.
„Acest rezultat reprezintă un salt înainte în gătitul robotizat, iar prin utilizarea algoritmilor de învăţare automată şi profundă, masticaţia va ajuta bucătarii roboţi să ajusteze gustul pentru diferite feluri de mâncare şi utilizatori", a declarat el.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe