Înşelătoria de Anul Nou pe WhatsApp. Cum funcţionează

  • Virusul „codului Whatsapp” loveşte din nou.
  • Contul celui care îl accesează se blochează şi livrează date, fotografii şi videoclipuri hackerilor.
Urmărește
8744 afișări
Imaginea articolului Înşelătoria de Anul Nou pe WhatsApp. Cum funcţionează

Înşelătoria de Anul Nou pe WhatsApp. Cum funcţionează

Este descris ca un virus care blochează WhatsApp, dar în realitate este vorba despre un mesaj cu un cod din şase cifre pe care mulţi îl primesc. Redenumit deja „înşelătoria de Anul Nou”, este o modalitate rapidă şi uşoară de a prelua controlul chat-urilor altor persoane.

Conform Corriere della Sera, sistemul este simplu, dar eficient. Victima primeşte un mesaj cu un cod din şase cifre. Apare ca un mesaj autentic, de parcă ar veni de la asistenţa WhatsApp, însă l-a cerut hackerul în locul nostru.

Apoi, vine un mesaj de la un număr pe care nu îl cunoaştem, dar, pentru a face capcana mai credibilă, expeditorul are fotografia unui cunoscut de-al nostru. Textul pare autentic: „Bună, ţi-am trimis un cod din greşeală, ai putea să-l trimiţi înapoi?”, iar prima noatră reacţie este să ne gândim că expeditorul şi-a schimbat numărul, putem avea încredere în el.

Aici începe faza a doua a înşelăciunii. Odată ce i-a fost trimis codul, hackerul se poate preface că suntem noi, exact ca atunci când schimbăm telefoanul şi instalăm Whatsapp-ul pe unul dintre dispozitive, introducând codul de autentificare. Rezultatul este că hackerul va putea folosi chat-ul nostru şi noi nu.

Înşelătoria se bazează pe naivitatea oamenilor, deoarece nimeni nu ne va cere vreodată codul de autentificare. Odată preluat controlul profilului, începe reacţia în lanţ. Hackerul poate vedea contactele şi grupurile noastre, ne poate contacta prietenii şi rudele, etc.

Înşelătoria a început de mult, dar a revenit în ultimele zile cu mesaje de abordare ascunse printre urările de bine. Conform Agenţiei ANSA, sute de persoane au căzut deja victimele acestei înşelăciuni, inclusiv senatorul Gianpietro Maffoni.

Ca măsură de prevenţie, este suficient să nu dăm codul din şase cifre nimănui. Dacă, pe de altă parte, l-am dat deja, putem recâştiga controlul profilului cerând Whatsapp un nou cod. Introducând numărul de telefon şi codul, ar trebui să putem accesa din nou profilul nostru şi să avem control deplin asupra acestuia. În cazul în care hackerul a schimbat numărul de telefon al profilului, trebuie să contactăm Whatsapp şi, în cazuri extreme, să dezactivăm contul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici